
Kuzukulağı nedir? Faydaları nelerdir?
Ekşimsi tadı nedeniyle bazı yerlerde ekşi ot olarak da bilinen kuzukulağı unutulmaya yüz tutmuş, ancak sağlık açısından çok faydalı bir bitkidir.
Kuzukulağı, Latince’de “Rumex acetosella” olarak bilinen çok yıllık, 20-50 santimetre boyuna ulaşabilen kırmızı gövdeli bir bitki türüdür.
Ok biçimli tüysüz yaprakları ve pembe renkli çiçekleri vardır. Bol miktarda oksalik asit içeren ekşi yaprakları sebze olarak yenir. Ekşi tadı nedeniyle bazı yörelerde “ekşi ot” olarak da bilinir. Ekşi kulak, ebem ekşisi, ekşilik,turşu otu, ebem ekşisi, oğlak kulağı gibi isimlerle de anılır.
Ülkemizin hemen her yerinde bulunan kuzukulağı, başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde tarlalarda ve seralarda yetiştirilmekte ve ticareti yapılmaktadır. En çok ilkbahar ve sonbaharda yetişir. Genelde kumlu toprakları seven kuzukulağı nemli bölgelerde daha iyi yetişir. Kuzu kulağının, çiçeklenmeden önce toplanması gerekmektedir.
Kuzukulağının tadı ekşi olan yaprakları A , B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. C vitamini bol olduğu için İskorbit hastalığı olanların bol bol tüketmesi önerilir. Körpe yapraklar çiğ olarak salatalarda kullanılır veya ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
Kuzu kulağı iyi bir potasyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Kuzukulağının köklerinde tanen, antrakonin ve türevleri, nişasta, reçine ve şekerler bulunur, yapraklarında ise potasyum oksalat, nişasta, oksalik asit vardır. Demir ve fosfor yönünden de oldukça zengindir.
Kuzukulağının faydaları nelerdir?
– Özellikle sedef ve egzama gibi deri hastalıklarına iyi gelir
– Bağırsakları yumuşatır ve müshil etkisi yaratır, kabızlığa iyi gelir.
– İdrar söktürücü etkisiyle böbrekleri çalıştırır. Kuzukulağının kökleri safra sökmeye yardımcıdır. Mide şişkinliğini giderir.
– Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları keser.
– Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır.
– Mesane tıkanmasını giderir, iştah açar.
– Kuzukulağı kökleri ile yapılan çay idrar söktürücüdür.
– Yapraklarının haşlanması çıbanların iyileştirilmesinde kullanılır. Güneş yanıklarında da rahatlatıcı etki gösterir. Taze kuzukulağı otunun yaprakları toplandıktan sonra ezilerek lapası yapılır ve güneş yanığı olan bölgeye dışarıdan uygulanır.
Kuzukulağı tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler
Kuzukulağını romatizmal rahatsızlığı olanlar, gut hastaları ile böbrek hastaları kullanmamalıdır.
Kuzukulağı çiğ olarak salatalarda yenilebileceği gibi ıspanak, semizotu gibi yemeği de yapılabilir. Yaprakları demlenerek çay olarak içilir.
Kuzukulağı çorbası ise hem lezzetli hem besleyicidir. İşte, nefis kuzukulağı çorbası tarifi:
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!