
Laboratuvarda insan beyni üretildi
Bilim adamları, laboratuvar ortamında minyatür insan beyinleri geliştirmeyi başardı. İnsan beyni, evrendeki en karmaşık yapılardan biri kabul ediliyor
“Nature” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 9 haftalık bir fetüsünkine (Fetus, üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde ana rahmindeki canlıya verilen addır.) benzer gelişim gösteren bezelye büyüklüğündeki beyinlerin düşünme yeteneği yok.
Bilim adamları, laboratuvar ortamında üretilen beyin dokularının 2 aylık bir süre içinde 4 milimetrelik büyüklüğe ulaştığını kaydetti.
Beyin dokusunda kan akışı olmadığı için besin maddeleri ile oksijeninbeyin-benzeri yapının ortasına ulaşamadığına işaret eden bilim adamları, bu nedenle yaklaşık bir yıl hayatta kalan “minik beyinlerin” daha fazla büyümediğini söyledi.
Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan çalışmanın, şizofreni, otizm ve hatta Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların anlaşılması ve tedavi edilmesinde çığır açacak gelişmelere yol açması bekleniyor.
Elde edilen beyin dokularının farelere aktarılarak, ilaç araştırmalarında kullanılması da planlanıyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!