Laiklik Nedir, Laiklik İlkesinin Genel Nitelikleri, Laiklik ve Din, Önemi Nedir?
Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı en önemli ilkelerden birisidir. Devlet yönetiminde din işlerinin ayrı tutulmasına dayanan laiklik ilkesi hakkında detaylar, laiklik anayasaya ne zaman girdi sorusu ve laiklik hakkında diğer soruların cevaplarını konu detayında bulabilirsiniz.
Laiklik Nedir?
En kısa tanımı ile din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Başka bir deyiş ile devlet işlerinde kişilerin dini görüşleri ve inanışlarını göz ardı edip tarafsız karar verilmesi anlamındadır. Devletin vatandaşlarına din ayrımı yapmaksızın hizmetlerini sunmasına yarayan bu ilke, vatandaşların inançlarını yaşama özgürlüklerini de sağlamaktadır.
Laiklik İlkesinin Genel Nitelikleri Nelerdir?
Diğer Atatürk ilkeleri gibi devlet işleyişinde vatandaşların sıkıntı yaşamamasını sağlayan bir ilkedir. Genel özelliklerini ise aşağıdaki şekilde maddelendirmek mümkündür.
- Dünya işlerinde bilimsel yöntemlerin ve teknolojik yapının etkin ve etkili olarak kullanılmasınıön gören bir ilkedir.
- Herkesin dinî vazifelerini özgürce yerine getirebilmesini ve devletin tüm inançlara saygı duyup aynı mesafede durmasında etkili bir ilkedir. Yani laik devletlerin resmî bir dini yoktur, vatandaşları istedikleri dine inanabilirler.
- Laik devletler amaç hiçbir dine üstünlük tanımamaktır.Bu özelliği, laik devletlerde toplumsal barışın oluşmasına büyük katkı sağlar.
- Teokratik yöntemlerle taban tabana zıt bir ilkedir.
- Laik devlet yapısı, hukuk birliğinin oluşmasında etkili olmuştur. Bu ilkede akıl ve bilimin her alanda rehber edinilmesini öngörür.
- Dinin devlet yönetiminde ve toplum üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmasını engelleyen önemli bir ilkedir.
- Akılcılık ve bilimsellik, bu ilkenin bütünleyicisidir.
Laiklik ve Din
Laik olmayan bir devlette, resmi olarak belirlenen dinin dışında başka bir görüşe sahip olan vatandaşların dışlanması söz konusu olabilir. Bazı ülkelerde inanılan dinin dışında başka görüşü olan kişilerin ikinci sınıf vatandaş olarak değerlendirilmesi, bu konuda baskı yapılması söz konusudur. Geçmişte yaşanan bu tür olaylar, günümüzde de hala yaşanmaktadır. Toplumsal huzurun sağlanması için laiklik ilkesi çok önemlidir.
Laiklik İlkesinin Önemi Nedir?
Toplumsal huzurun sağlanması ve devlet işlerinin bağımsız olarak yürütülmesinde laiklik ilkesi çok önemlidir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, laiklik ilkesine daha fazla önem verimiştir. Aşağıda paylaştığımız ulu önderimizin laiklik sözleri ile onun bu ilke hakkındaki düşüncelerini daha iyi anlamak mümkündür.
- Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sade din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.
- Laiklik ilkesi sadece din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılması demek değildir. Aynı zamanda vatandaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü anlamına da gelmektir.
- Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir özgürlüktür.Bu konuda hiç kimse hiçbir kimseyi din ya da bir mezhebi kabul etmeye zorlayabilir. Din, mezhep gibi konular hiçbir zaman siyaset aleti olarak kullanılamaz.
- Laiklik ilkesi asla dinsizlik değildir. Bu ilke, sahte dindarlık taslayanlar ve büyücülük yapanlar ile mücadele kapısını açmıştır. Bu da gerçek dindarlığın gelişmesini sağlamıştır. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, ilerleme ve gelişmelerden memnun olmayan kişilerdir.
- Softa sınıfının din simsarlığına hiç bir zaman izin verilmemelidir. Dinden maddi menfaat elde edenler, kötü kişilerdir. Biz bu duruma karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!