
Lama nasıl bir hayvandır?
Oldukça sevimli ve narin görünüşlü lamalar, fazla yaklaşıldığında “tükürmeleri” ile bilinirler.
16. yüzyılda İspanyollar tarafından Guanako’dan evcilleştirilen lamalar, otobur hayvanlardır. Vahşi halleri bilinmemektedir.
Bütün devegiller gibi boynuzsuz safra kesesiz ve üç gözlü mideye sahip olan lamalar, geviş getiren hayvanlardır.
En yakın akrabası deve olsa da daha çok koyuna benzer. Lama; alpaka, guanako ve vikunya ile birlikte devegiller ailesinin Güney Amerika’da yaşayan hörgüçsüz dört türünden biridir.
En fazla 2 metre uzunluğa erişebilen lamaların, ağırlıkları da 70-140 kilogram arasında değişmektedir.
Uzun ince bacakları, uzun bir boynu olan lamalar, narin bir görünüşe sahiptirler. Küçük kafaları, uzun kulakları ve patlak gözleri vardır. Develer en yakın akrabaları olmakla birlikte lamaların hörgücü yoktur.
Lamanın dişilerinin tüyleri boyun ve ayaklarda kısadır. Beyaz, siyah, sütlü kahve birçok değişik renkte lama vardır.
Lamalar, kandaki hemoglobin seviyelerinin yüksekliği nedeniyle deniz seviyesinde 5 bin metre yükseklikte bile yaşayabilirler.
Lamaların en önemli özelliği tehlike anında tükürmeleridir. Savunma sistemi olarak geliştirilen tükürme eylemi, tehdit hissedildiğinde ortaya çıkar. Karşıya tüküren lama, sonrasında hızla gider.
Lamaların hamilelik süresi 11 aydır. Bebek lama annesi tarafından yaklaşık 4 ay süresince emzirilir.
Ekvator, Şili, Peru ve Arjantin’de evcil lamalardan pek çok şekilde faydalanılmaktadır. Lamanın sütü ve yününün yanı sıra dışkısı da kurutularak kışın ısınmada kullanılır. Develerin yakın akrabaları olan bu hayvanları, tıpkı develer gibi susuzluğa dayanıklıdır ve uzun yolculuklarda elverişlidirler. Lamalardan yük taşımacılığında da yararlanılır.
Lamaların başlıca besinleri dağ bitkileridir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!