Lepistes Balığının Özellikleri, Nasıl Yetiştirilir, Üretilir ve Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Lepistes (Poecilia Reticulata) balıkları akvaryum hobisine ilk başlayanların, bakımı basit, üretmesi bayağı güzel bir canlı olarak satın aldıkları ve netice itibariyle hastalıklar sebebiyle yitirilen bir balık türüdür diye anlatmak isterim. Sazangiller familyasından olan bu canlılar aquascaping hobisinde de renkleri sebebiyle tercih edilmektedir. Lepistesler alıp üretmek de farklı bir zevktir. Lepistes fiyatları, oldukça uygun olmakta olup hemen herkesin kolay bir şekilde yetiştirilebileceği bir balık türü olmaktadır.
Lepistes Bakımı
Bu balıkların bakımı için temel akvaristlik yeteneklerinizi geliştirmeniz aslen kâfi olacaktır. Doğru ısı ve su koşulları, muntazam bir filtrasyon ve kaliteli bir yemleme ile renklerinin daha da canlandığını gözlerinizle görebilirsiniz. Lepistesler bayağı üretilebildikleri için gelir kaynağı yaratabilir canlılar olarak görülürler. Bir tek piyasa değerlerinin düşük olması birazcık isteğinizi kırabilir. Ender varyeteler üretmeyi başarabilirseniz, hobiye harcamış olduğunuz maddi kaynağı karşılayacak bir geliriniz olabilir.
Lepistes Türleri
Fil kulak Lepistes, bu balığın türleri arasında en çok bilinenidir. Bunun yanı sıra; mozaik, kobra, smokin, gambusya ve endler gibi birbirinden farklı türleri de bulunmaktadır.
Lepistes Akvaryumu
Akvaryumda balıklardan kolayca yavru alabilmek isteyen her akvarist ‘Lepistes balığını beslemiştir. Akvaryumun orta ve yüzey kısımlarında yüzmekten hoşlanırlar. Lepistesler cinsiyet farkı yapmak kolaydır. Dişiler erkeklerden daha iri olurlar. Canlı doğuran balıklar kategorisinde olduklarından yavrulaması ve yavruların akvaryumda büyütülmesi kolaydır. Lepistes ’lerin maksimum büyüdüğü boy erkekler için 4 santimetre, dişiler için 6 santimetredir. Şov boyu Lepistesler daha çok büyüyebilmektedir. Dişi balıklar renksiz ve gösterişten uzaktır. Lepistes balıkları doğduktan 3 ay sonrasında cinsel olgunluğa ulaşır ve yavrulamaya uygun hale gelir.
Lepistes Yemi
Lepistes balığı, kabızlık yem çeşitliliği olmadığından doğar öyle ki dişiler kabızlıktan öyle şişer ki hamile zannedersiniz. Bunun en büyük emaresi ise uzun kakalardır kendi boylarının yarısından uzun ve kalın kakalar kabızlığın baş emaresidir. Yavru lepistesler ilk doğdukları gün yemlenmeseler de olur. İlk günlerini, doğum esnasında karınlarına yapışık kalan yumurta parçalarını kırmak ve rahatça yüzmeye adım atmak için harcayacaklardır. Sonraki dönemde ise lepisteslerinizi canlı çıkartılmış artemia, mikro kurt ve toz yemlerle besleyebilirsiniz.
Ek olarak yavruları barındırdığınız tankta haftalık dip çekimleri ve su değişimlerini aksatmamalısınız. Yemleme ne kadar azca oranda ve sık periyotlarda yapılırsa yavruların gelişimi için o denli iyidir. Yalnız aşırı yemlemeden muhakkak kaçınmalısınız. Bundan dolayı yem artıklarını temizlemek için yavru Lepistes bakılan tanka bir kaç tane salyangoz eklenebilir. Böylelikle Lepistes balıkları çok daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilme imkanına sahip olabilmektedir.
Lepistes Üretimi
25-50 lt arası tanklar lepisteslerinizi çiftleştirmek ve doğurtmak için kâfi olacaktır. Normal olarak ki üretim hanenizde üretimin farklı aşamalarında kullanılacak 2-3 tanka daha haiz olmalısınız. Ek olarak yavru tankınızı bolca oranda nebat ile donatmanız, yavruların kendilerini erişkin balıklardan korumaları için kâfi bir saklanma alanı yaratacaktır. Üretim tanklarında çoğu süre zemin için kum kullanılmaz. Lepistes yavruları, özenli bir şekilde bakılması halinde kısa sürede büyüyebilmektedir.
Bu sebeple de kişilerin büyük bir sorumluluk ile bu canlıların bakımlarını üstlenmesi gerekmektedir. her geçen gün çok daha fazla sayıda kişi Lepistes balığı üretimini yapmak istemektedir. Bunun için kapsamlı bir araştırma yapmak ve balıkların yetiştirilmesine yönelik ortamın da en ince ayrıntısına kadar hazırlanması gerekmektedir. aksi takdirde bu hassas balıkların yetiştirilmesi son derece zor ve hatta imkansız bir hal alır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!