
Lepistes balığının özellikleri nelerdir?
Bakımı ve üretimi kolay olması nedeniyle akvaryum balıkları içinde en çok tercih edilen tür olan Lepistes balığı hakkında bilgi…
Lepistes, gupi ya da guppy akvaryum balıkları içinde en çok tanınan ve sevilen türdür. Dişli sazanlar ailesine mensup lepistesler, canlı yumurtlayabilirler ve iyi bakıldığında üretimleri çok kolaydır.
Boyları ortalama 5 santimetreye erişebilir. Anavatanı Amerika kıtası olan bu balıkların, çok farklı renkte olanları vardır. Özellikle erkek olanlarının kuyrukları güzellikleri ve renkleriyle göz kamaştırıcıdır. Dişi lepistesler daha sadedir. Ayrıca, dişiler erkeklere göre daha iridir.
Avrupa’ya ilk kez 20. yüzyılın başında getirilen Lepistes, çok çabuk üretilmeleri sayesinde hızla yayılmış ve farklı çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Lepisteslerin üremeleri için uygun akvaryum sıcaklığı 24-26 derecedir. Döllenmeden sonra yavrular yumurtadan 28 gün sonra çıkar. Sıcaklık düşerse, yavrulama aralığı da artar. Lepistesler en az 40 litre su hacmine sahip akvaryumlarda bakılmalıdır. Normalde dişi bir lepistes, 70-75 arası yavrular. Akvaryumda, erkek lepistes sayısından 3 ya da 4 kat fazla dişi bulunması gerekir. Lepistesin üremesini kolaylaştırmak için akvaryumda canlı bitki bulundurulmalı ve tabanı da ince kumla kaplanmalıdır.
Lepistes musluk suyunda da yaşayabilmektedir, ancak suyun dinlendirilerek akvaryuma konulması gerekmektedir. Akvaryum suyunun haftalık yüzde 30-50’lik değişimi, yavru balıkların gelişimi, yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için yeterlidir. Akvaryum günde yaklaşık 12 saat ışıklandırılmalıdır.
Doğal yaşamda hem etçil hem de otçul olan lepistes, akvaryumda da aynı şekilde beslenmelidir. Bu balıklar, bezelye, salatalık ve ıspanak gibi besinleri severek yerler.
Kendi türüne ve diğer balıklara saldırgan davranış sergilemeyen lepistes, akvaryumda orta kısımda ya da yüzeyde yüzmekten hoşlanır. Lepisteslerin akvaryumda en uyumlu yaşadıkları diğer türler, kılıç kuyruk, moli ve tül zebradır. Akvaryumda, vatoz, çöpçü, elma salyangozu, tetralar ile de uyumlu bir şekilde yaşayabilirler.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!