
Lise müfredatında değişiklik!
Liselerde müfredat değişikliği yapıldı. Peki bu kapsamda öğrencileri neler bekliyor?
MEB, müfredat reformu kapsamında liselerde dil ve anlatım ile Türk edebiyatı derslerini birleştirdi. Öğrenciler daha çok kitap okuyarak öğrenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise öğrencilerinin üniversite sınavına daha nitelikli bilgilerle hazırlanması için müfredatta sadeleştirme çalışmalarına başladı. Matematik ve geometrinin ardından dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birleştirildi.
Haftada 5 saat verilecek derste öğrencilere daha sadeleştirilmiş bir dille edebiyat bilgisi verilecek.
Bu kapsamda şiir ve metinlerin teknik yönlerden incelenmesi daha kısa üniteler halinde işlenecek, kitap okumaya ağırlık verilecek. Türkçe’nin dil özellikleri de kitap ve şiir okuma çalışmalarıyla pekiştirilecek.
Ders notları performans ödevi ağırlıklı olacak.
Yeni müfredat 9’uncu sınıflardan itibaren önümüzdeki yıldan itibaren kademeli olarak tüm liselerde uygulanacak. Sırada fen dersleri, müzik ve beden eğitimi de var.
Müfredat değişikliğiyle ezbere dayalı ağır üniteler elenerek öğrencilere daha sorgulayıcı bir öğrenme sisteminin kazandırılması hedefleniyor.
Müfredat nedir?
Müfredat ya da öğretim programı, eğitimin bir programa bağlanmasıdır. Öğretim veya eğitim planı için kullanılır.
Öğretim programı; hangi konuların öğretileceğini, bunun hangi sırayla verileceğini ve bir konunun üstünde ne kadar durulacağını açıklar.
MEB nedir?
Millî Eğitim Bakanlığı, millî eğitim hizmetlerini yürütmek üzere kurulan bakanlıktır. Bu bakanlık aslen 1869 yılında Maarif Nezareti adı altında kurulmuştur.
430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanununa göre Türk Millî Eğitiminin amaçlarının temel ilkeler doğrultusunda Devlet adına gerçekleştirilmesi görevi Millî Eğitim Bakanlığı’na aittir.
3797 sayılı Yasaya göre Millî Eğitim Bakanı’nın başlıca görevleri;
Atatürk ilke ve inkılâplarına ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Millîyetçiliğine bağlı, Türk milletinin millî, ahlakî, manevî, tarihî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş vatandaşlar yetiştirmek üzere, Bakanlığa bağlı her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini plânlamak, programlamak, yürütmek, izlemek ve denetim altında bulundurmak,
Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve her çeşit örgün ve yaygın eğitim kurumlarını açmak ve yükseköğretim dışında kalan öğretim kurumlarının diğer bakanlık kurum ve kuruluşlarınca açılmasına izin vermek,
Türk vatandaşlarının yurt dışında yapılacak eğitim ve öğretimi ile ilgili hizmetleri düzenlemek ve yürütmek,
Diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlarca açılan yükseköğretim dışında kalan örgün ve yaygın eğitim kurumlarının denklik derecelerini belirlemek, program ve yönetmeliklerini birlikte hazırlamak ve onaylamak,
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı ortaöğretim kurumlarının program, yönetmelik ve öğrenim denklik derecelerinin belirlenmesi konularında iş birliğinde bulunmak,
Yüksek öğretimin millî eğitim politikası bütünlüğü içinde yürütülmesini sağlamak için Yükseköğretim Yasası ile Bakanlığa verilmiş olan görev ve sorumluluklarını yerine getirmek,
Okullardaki beden eğitimi, spor ve izcilik eğitimi ile ilgili hizmetleri yürütmek,
Yüksek öğrenim gençliğinin barınma, beslenme ihtiyaçlarını ve maddî yönden desteklenmelerini sağlamaktır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!