
Loş ışıkta okumak gözleri bozar mı?
Anne-babaların çocuklarını sıkça uyardığı konulardan biri loş ışıkta kitap okumalarıdır. Peki, loş ışıkta okumak gözleri bozar mı?
Gözlerimiz, farklı ışık şiddetindeki ortamlara uyum sağlayacak yapıdadır. Az ışıklı bir ortamda gözbebeklerimiz retinaya daha fazla ışık girmesi için büyür. Bu sayede, loş ya da karanlık bir odada gözlerimiz ortama bir süre sonra uyum sağlar ve etrafımızı görmeye başlarız.
Ortamın ışığı bir anda parlaklaşırsa, gözlerimiz yeni duruma alışana kadar yine zorluk yaşarız.
Loş ışıkta kitap okurken de gözlerimiz ortamdaki az ışığa alışır.
Işığın az olduğu ortamda kitap okumanın miyop, astigmat, hipermetrop gibi bir göz kusuruna neden olduğuna ilişkin herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır.
Az ışıkta gözler odaklanmak için daha çok uğraşacak, kaslar zorlanacaktır. Bu şekilde gözleri zorlamak baş ağrısına neden olabilmektedir. Odaklanabilmek için gözlerin daha az kırpılması da göz kurumasına, mide bulantısına ve gözlerin yorulmasına neden olabilir. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir, herhangi bir göz kusuruna neden olmaz.
Bazı araştırmalar, gözlerin çok yorulması ile göz kusurları arasında zayıf bağlantıları ortaya koyar, ancak bu bağlantıların hiçbiri göz kusurlarının genetik ve doğuştan gelen özellikleri kadar baskın değildir.
Uzağın bulanık görülmesi yani miyop, yaşa bağlı olmaksızın yakının kusurlu görülmesi yani hipermetropi ve şekillerin eğik görülmesi yani astigmatta gibi, göz kusurlarının çoğunda genetik faktörler büyük önem taşır.
Loş ışıkta kitap okumak kalıcı göz kusurlarına neden olmasa da siz yine de iyi aydınlanmış, uygun ışıklı bir ortamda okumayı tercih edin.
Göz sağlığı sizin için önemliyse, işte gözlerinizi korumanız için dikkat etmeniz gereken noktalar:
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!