
Lösemi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Melis iyileşti, çok mutluyuz. Peki acaba lösemi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Umarız hiç gerekmez ama aklınızın bir köşesinde bulunmasında fayda var.
Lösemi, bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan beyaz kan hücrelerinin ( akyuvarlar ) kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşan ve çoculuk çağında en sık görülen kanser hastalığı türüdür.
En çok görüldüğü yaşlar 2-8 yaşları arasıdır. Lösemide, kemik iliğinde çok sayıda anormal hücre kontrolsüzce çoğalır ve normal kan hücrelerinin yerini alır.
Bu nedenle hasta, enfeksiyon ve kanamaya açık hale gelir. Kemik iliğinden başlayan lösemi, vücudun farklı yerlerine de yayılabilir. Çocukluk çağında en sık ALL ( Akut Lenfoblastik Lösemi ) denilen türü görülmektedir.
Löseminin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak, bazı risk faktörlerinden bahsedilebilir. Down sendromu gibi bazı kromozomal hastalıklar, genetik yatkınlıklar, bazı viral enfeksiyonlar, yüksek doz radyasyona maruz kalmak, benzen türü kimyasal maddelere maruz kalmak bu risk faktörleri arasındadır.
Bu risklere sahip kişilerin tümünde lösemi görülmemektedir. Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda, gebelik sırasında sigara içen annelerin çocuklarında artmış lösemi sıklığı saptanmıştır. Anne sütü almanın ise, çocuklarda lösemiden koruyucu etkisi olduğu düşünülmektedir.
Peki, löseminin belirtileri nelerdir?
* İştahsızlık
* Kansızlık
* Zayıflama
* Bacaklarda kemik ağrıları
* Cilt altında kanamaları (kırmızı noktalar veya morarmalar)
* Burun ve dişeti kanamaları
* Ateş
Bu hastalıkla ilgili en güzel bilgi ise, çocukluk çağı lösemisinin tedavi edilebilen bir hastalık olması. Hastalığın türüne göre bazı tedavi çeşitleri uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar alınmaktadır.
Kemoterapi ( ilaç tedavisi ): İlaçlar hap şeklinde, iğne şeklinde olabilir veya damardan serum içinde verilebilir. Bu ilaçların etkisiyle kötü huylu hücreler yok edilmektedir ve hastalar iyileşebilmektedir. Ancak bu kemoterapi ilaçları, maalesef yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, saçlar dökülmekte, ağızda, bağırsaklarda yaralar açılmakta, hastalar halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden bağışıklık sistemi yıkılmakta, en ufak bir mikrop tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemi hastaları etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.
Kemik iliği nakli: Bazı hastalarda gerekebilmektedir. Bu durumda hastaya uygun kemik iliği bulmak gereklidir. Bu arayış, maalesef bazen uzun süreler alabilir. Bu sebeple, ülkemizde ve dünyada kemik iliği bankaları kurulmuştur.
Lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanısıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek amacıyla Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) kurulmuştur.
Detaylı bilgiyi: http://www.losev.org.tr/v2/tr/default.asp adresinden bulabilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!