
Luvi Krallığı nedir? Kısaca
Luvi Krallığı nedir, nerede kurulmuştur? Luvi halkı, Anadolu’da hangi halklarla ilişkiler kurmuştur?..
Tahmini olarak milattan önce 2000-1400 yılları arasında varlığını sürdüren Luvi Krallığı, Batı Anadolu’da kurulmuştur. Luvi Krallığı’nın başkentinin, bugünkü Selçuk olan Apasa kenti olduğu düşünülmektedir.
Luvi Krallığı’nın köklerinin MÖ 2300 civarında Luviler’in Güney Batı Anadolu’da yerleşik yaşama geçmeye başlamalarıyla atıldığı düşünülür. Luviler’in Hint-Avrupa Dil Ailesi’ne ait bir dil kullandığı ve Hitit Uygarlığı ile ilintili olabileceği düşünülmektedir.
Hakkında yeterli ve kesin bilgi bulunmayan Luvi Krallığı, Pisidia bölgesinde Arzavalarla yaşadıkları ve Apasa’da kurulduğu tahmin edilmektedir. MÖ 2 bin yılında kurulduğu düşünülen Luviler, Bronz Çağı Anadolusu’nda Orta Anadoluyu egemenlikleri altına alan Hititlerle etkileşim içine girmiştir. Batıda Ahhiyawalar ve Minoan uygarlıkları, Doğuda Babilliler ve Hurriler ile ilişkiler kurmuşlardır. Luviler’le ilgili ilk kaynaklara da, Hitit yıllıklarında rastlanır. Hitit yazıtlarında Luvi halkından bahsedilirken, ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığı görülür.
Luvi Kralı Tarhuntadaru, Arzavalarla yapılan mücadelelerde başarı göstermiş ve Luvi tarihinin en büyük kralı olarak kayıtlara geçmiştir. Ege kıyılarında yaşanan bu güç savaşları, MÖ 1900’lü yıllarda Luvi Krallığı’nın merkezinin güneye taşınmasına neden olmuştur. Bugünkü Adana ve çevresi Luviler’in yeni yerleşim yeri haline gelmiştir.
Luvi Krallığı’nın tam olarak ne zaman yıkıldığı bilinmemektedir. Ancak güneyde Luvi hakimiyetinin sona ermesiyle birlikte MÖ 1400’lü yıllarda Kizzuvatna Devleti kurulduğu ve ülke nüfusunun büyük bölümü Luvi halkından oluştuğu bilinmektedir. Bu bilgi, Luvi uygarlığının da Kizzuvatna’nın kurulmasıyla birlikte yıkıldığı tezini desteklemektedir.
Bazı kaynaklara göre Luviler Anadolu’nun en eski halkıdır. Anadolu kültürüne en önemli katkılarından biri hiyeroglif yazısıdır.
Çivi yazısını Asurlulardan öğrenen Hititler, Luvi uygarlığından hiyeroglif yazısını öğrenmiş ve bu yazı anadolu’nun yerli bir alternatifi olmuştur. Yapılan arkeolojik kazılarda Luvi hiyeroglif yazısıyla hazırlanan Hitit yazıtları bulunmuştur. Uygarlığın adını Hititlerin verdiği ve Yunanların Luvi halkına Pelasgos olarak hitap ettiği bilinmektedir. Luvi kelimesi Hititçe “ışık insanı” anlamına gelir. Luvi Krallığı da “Işık İnsanı Krallığı” anlamına gelmektedir.
Güney Anadolu’daki Helen asıllı bölge isimlerinin Luvi dilinde olduğu ve Yunan telaffuzuyla türetildiği ortaya çıkmıştır. Afrodit, Artemis, Apollon ve Kibele gibi tanrı ve tanrıçaların adlarının birçoğunun zamanında Anadolu’nun en yaygın dili olan Luvice olduğu bilinmektedir. Truvalıların da Luvi dilini konuştuğu iddia edilmektedir. İnanç bakımından bakıldığı zaman, Luviler ilk çağ Anadolusu’na önemli etkileri vardır. Luvi tanrısı Men, Frigler ve Lidyalılar da tanrı olarak kabul etmiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!