
Madencilikte iş sağlığı ve güvenliği
Türkiye’nin önemli kaynaklarını oluşturan madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunda neler yapılmalı?
Dünyanın en büyük iki kömür üreticisi Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen maden kazalarının Türkiye’den çok daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bu konu ile ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü, ülke çapında iş sağlığı ve güvenliğinin gelişmesi açısından temel oluşturuyor.
Örgüt, Türkiye’de madencilik sektörünü göz önüne aldığımızda bu sektördeki iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının önemine dikkat çekiyor.
İş sağlığı ve güvenliği için neler yapılmalı?
Yer altındaki tüm kişilerin isimlerinin ve konumlarının gün boyunca doğru şekilde bilinmesi için bir sistem kurulmalı, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı koşulları için gerekli elektrik, mekanik ve iletişim sistemini kapsayan ekipmanlar sağlanmalı.
İşçilerin, işleri, güvenlik ve sağlıklarını tehlikeye atmayacak biçimde düzenlenmeli.
Yeraltındaki iş yerlerinin tümünde iki çıkış sağlanıp ayrı ayrı noktalardan bağlanmalı ve mekanların yeterli havalandırması sağlanmalı.
Bir maden işletmesinin doğasına uygun şekilde, yangınların başlaması ve yayılması ile patlamaları önleyecek tedbir ve önlemler alınmalı. İş güvenliği ve sağlığında ciddi tehdit olması durumunda, işçilerin güvenli bir noktaya tahliye edilmesi garantiye alınmalı.
İşveren, tüm endüstriyel ve doğal afetler için acil müdahale planı hazırlamalı ve işçilere, hem verilen iş, hem de güvenlik ve iş sağlığı konularında yeterli eğitimleri vermeli. Bu eğitimler ücretsiz olmalı.
Türkiye’de şimdiye kadar yaşanan bazı maden ocağı kazaları şu şekilde;
7 Mart 1983: Armutçuk’ta grizu patlaması
10 Nisan 1983: Kozlu’da grizu patlaması
31 Ocak 1987: Kozlu’da göçük
31 Ocak 1990: Bartın’ın Amasra ilçesinde grizu patlaması
7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik’te grizu patlaması
3 Mart 1992: Kozlu’da grizu patlaması
26 Mart 1995: Yozgat’ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması
22 Kasım 2003: Karaman’ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması
8 Eylül 2004: Kastamonu’nun Küre ilçesinde yangın
2 Haziran 2006: Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması
10 Aralık 2009: Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması
17 Mayıs 2010: Zonguldak’ta grizu patlaması
8 Ocak 2013: Kozlu’da grizu patlaması
(Grizu: Maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gazdır.)
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!