
Maker Hareketi nedir?
Yaratıcılığa, birlikte yapmaya, tüketen değil üreten bir toplum olmaya teşvik eden Maker Hareketi, 3 Mart’ta ODTÜ Kampüsü’nde düzenlenecek Maker Panayırı ile Ankaralılar’a #sendeyap diyecek…
35 kadar projenin katılacağı panayırda ebru sanatından pancake yapan robota, interaktif müzik küresinden keçe ile yapılan işlere kadar geniş bir yelpaze olacak. Saat 10:30’da başlayacak olan etkinlik 18:00’e kadar devam edecek. Peki, Maker Hareketi nedir?
Maker Hareketi (Maker Movement), dünyada hızla yayılan “kendin yap” kültürü ile teknolojinin birleşmesinden oluşan bir akımdır.
Bir kişi kendine Maker (üretici, üreten, yapan kişi) diyorsa Maker Hareketi kapsamında o kişi Maker’dır. Maker hareketi kapsamında yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçyan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen süs eşyası, takı, oyuncağa kadar her ürün aslında Maker ruhu ile yapılmış kabul edilebilir.
Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty’nin tanımına göre, “Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim vardır. Artık yapmak çok kolay. İnternetten bulacağınız modellerle, 3 boyutlu yazıcılar yardımı ile eskiden haftalarca süren ve çok pahalıya mal olacak prototipleri, bugün çok hızlı ve ucuza yapabilirsiniz. Arduino, Littlebits benzeri elektronik devreler ve bileşenler sayesinde, detay bilgiye ihtiyaç duymadan, yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız. Yapmak istediğinizi bir arama motoruna yazıp yapmaya başlayın!”
Maker Faire (Maker Panayırı) nedir?
Dünyanın birçok yerinde Makerlar’ın yaptıkları işleri sergiledikleri Maker Panayırları (Maker Faire) yapılıyor. Türkiye’de ilki 2014 Kasım ayında İstanbul’da yapılan Maker Panayırları, insanların ailecek katılabileceği ve üretilen projeleri inceleyebileceği farklı vizyon kazandıracak ortamlardır.
Panayır havasında geçen bu etkinliklerde Maker, yaptığı projeleri ziyaretçilere tanıtır. Farklı projelerin sergilendiği bu etkinliklere gelenler için bir yaş sınırı yoktur. Özellikle çocukların ufkunu genişletmek için iyi bir fırsat olan panayır, yetişkinlerin de ilgisini çekmektedir.
İlk kez ABD’de MAKE dergisini çıkaran Maker Media tarafından yapılan Maker Panayırları, genellikle yapıldığı semt, bölge ile anılırlar. İsteyen herkes, Maker Media ile kordine olarak bir Maker Panayırı düzenleyebilir.
Makerlar’ın toplanıp beraberce ürettikleri mekanlara da Makerspace ya da Hackerspace adı veriliyor. Bu hareket her ne kadar Türkiye’de daha çok yeni olsa da şimdiden birkaç Makerspace var bile…
Yakınlardaki Maker Hareketi Etkinlikleri
2 Mart 2015 TED Ankara Koleji Öğrenci ve Öğretmenlerine Maker Hareketi Tanıtımı – #AnadoluSenDeYap
3 Mart 2015 Ankara Maker Panayırı – #MFANK2015
14 Mart 2015 Eğitim Teknolojileri Zirvesi Bahçeşehir
11 Nisan 2015 – Diyarbakır Kulp İlçesi öğrencileri ve memurları ile Maker Hareketi Sohbeti #AnadoluSenDeYap
18 – 19 Nisan 2015 EdTech Istanbul Konferansı Tüm gün workshoplar ve konuşmalar #EDTECHIST
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!