
Mars’ta yeni bir keşif!
Mars’taki bir kraterde bulunan su kanalına ait izler, Kızıl Gezegen’de sıvı halde su bulunduğuna dair tartışmaları yeniden alevlendirdi!..
NASA ise izlerin farklı bir etkenden oluştuğunu açıkladı. NASA’nın web sayfasında yapılan açıklamada, ‘elde edilen görüntülerin zamanları arasında bir Mars yılından uzun bir süre olduğu, bu yüzden bölgedeki mevsimsel hareketlerin etkisinin açıkça belli olmadığı’ ifade edildi.
Açıklamada, ‘HiRISE ile diğer bölgelerde çekilen görüntülerdeki benzerlik ele alındığında, su kanalına benzer yapının kışın çok düşük sıcaklıklarda karbondioksitin etkisiyle ortaya çıkmış olabileceği’ belirtildi.
NASA, kısa süre önce Mars yüzeyinde su akışına işaret eden ve ‘yineleyen eğim çizgileri’ (RSL) adı verilen yapılar keşfetmişti. Krater duvarlarından ve diğer eğimli bölgelerden aşağı yılan gibi kıvrılarak inen RSL yapılarının, yazın akan tuzlu su olduğu ve bu suyun demir içerikli bir antifriz bileşiği içerdiği öne sürülmüştü.
Mars yüzeyinde keşiflerine devam eden Opportunity ve Curiosity adlı uzay araçları, Kızıl Gezegen’in bir zamanlar su içerdiğine ve hayat barındırdığına dair önemli izlere ulaşmayı başarmıştı. Curiosity, 2012 yılında antik nehir yatağı ortaya çıkarırken, Opportunity aynı yıl zengin kil mineralleri bulmuştu. Curiosity, geçtiğimiz yıl yaşamın oluşması için gerekli önemli organik bileşiklerin izlerine de rastlamıştı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!