
Meclis’e ilk kez türbanlı milletvekilleri girdi
AK Parti’li 4 kadın milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez TBMM Genel Kurulu’na türbanlı olarak girdi
AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına türbanlı olarak katıldı.
“Demokratikleşme Paketi ile kamuda başörtüsü yasağının kalkmasının ardından, Meclis’te türbanlı vekil olacak mı?” tartışmaları başlamıştı.
AK Parti, kadın milletvekillerinin türbanlı şekilde Genel Kurul’a girmelerini yasaklayan bir düzenleme olmadığını, Meclis iç tüzüğündeki ‘Bayan milletvekilleri tayyör giyer’ ifadesine dayanarak savunuyor.
Meclis’te türban tartışması 1999 yılında Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı’nın başörtüsüyle TBMM Genel Kurul salonuna girdiğinde yaşanmıştı. Kavakçı, 2 Mayıs 1999’da TBMM’de and içme törenine türbanlı gelince arbede yaşanmış ve Meclis’ten çıkarılmıştı. Merve Kavakçı daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için vatandaşlıktan çıkarıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), devletin laiklik ilkesi nedeniyle devletin kurumlarında türbanlı olarak görev yapılmasına karşı çıkıyor. (Lâiklik, genel anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, dinî inançların devlet yönetiminde ve siyasette rol oynamaması esasına dayanır.) CHP, Meclis’te bir gerginlik yaşanmaması adına bugün 4 kadın milletvekilinin Genel Kurul’a girmesine sözlü eleştiri dışında bir tepki göstermedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) “özgürlükler” kapsamında türban serbestliğini desteklediklerini açıkladı.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!