Merkür Nasıl Bir Gezegendir? Merkür Gezegeni Hakkında Bilgi; Genel Ve Fiziksel Özellikleri, Tarihçesi
Güneş Sistemininde sekiz gezegen bulunmaktadır. Bunlardan biri de Merkür gezegenidir. Birkaç özelliği ile diğer gezegenlerden farklıdır. Güneşe en yakın gezegendir. Gezegenlerin içinde en küçük olanıdır. Bilinen hiçbir uydusu yoktur. Atmosferi yok denecek kadar azdır ve az miktarda sodyum ve helyumdan oluşur. Güneşe çok yakın olması nedeni ile güneş sistemindeki Venüs’ten sonraki en sıcak gezegendir. Atmosferi hemen hiç olmadığından gece gündüz ısı farkı çok büyüktür.
Merkür Nedir?
Merkür Gezegeni yukarıda da belirttiğimiz gibi güneşe en yakın ve en küçük gezegendir. Uydusu yoktur. Merkür ün diğer adı Utarittir. Dünyadan çıplak gözle görünmesi mümkün olsa da güneşe olan yakınlığı nedeni ile zor izlenebilmektedir. Bu yüzden hakkında çok fazla direkt gözlem bilgisi yoktur.
Merkür Gezegeni kendi ekseni etrafında dönüşünü 59 dünya gününde tamamlar. Çok yavaş dönen bir gezegendir. Güneş etrafında ise 87 dünya gününde tamamlamaktadır. Kendi çevresinde dönüşü ve güneş etrafındaki dönüş sürelerinin bir birine yakın olası gözlem noktasına göre genellikle aynı yüzeyinin görünmesine neden olur. Merkür Gezegenin de gece ve gündüzler çok uzundur. Ve güneş çevresindeki dönüşü yani 1 Merkür Gezegenin yılı nerede ise 3/2 Merkür gününden oluşmaktadır.
Merkür Tarihçesi
Merkür Gezegeni, güneş sisteminde ki ilk bilinen gezegenlerden biridir. Güneşe yakınlığı nedeni ile gözlenmesi oldukça güç olmasına ve sadece sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken gözlemlenebildiği için ilk dönemlerde aynı Venüs gibi iki farklı gök cismi olarak algılanmıştır. Yunan mitolojisinde sabahları görünen Merküre Helles, akşam görünenine Apollo denilirdi. Eski Yunan filozofu Pisagor bu iki farklı görünen gezegenlerin aslında tek gezegen olduğunu kanıtlamıştır. Kendi ekseni etrafında çok yavaş dönmesine rağmen Yunanlı filozof Heraklit Merkür Gezegeni kendi çevresinde döndüğünü ortaya çıkarmıştır. Güneş etrafında dönmesini ise İtalyan gökbilimci Zupi ortaya çıkardır. Uzun yıllar dönemin bilim adamları tarafından Merkür Gezegeni hakkında araştırma ve incelemeler yapılmasına rağmen güneşe yakınlığı incelemelerde zorluklara neden olmuştur.
Merkür Gezegeninin Rengi
Merkür Gezegeni diğer gezegenlerden daha dikkat çekicidir. Güneşe en yakın gezegen olan Merkür hangi renk derseniz? yapısındaki demir ve uzun yıllardır göktaşları ile dövülmesi sonrası kahverengimsi gri olarak görünmektedir.
Merkür Özellikleri
Günümüzde birçok gezegene uzay araçları ile birçok kez yakınlaşma ve gözlemlemeler yapılmıştır. Bunlardan Merkür Gezegeni için yalnızca bir uzay arazı ziyareti düzenlenmiştir. 70 li yıllarda atılan Mariner 10 1974 ve 1975 yıllarında Merkür’ ün 3 kez yakınından geçmiştir. Mariner 10 tarafından çekilen fotoğraflar, yapılan ölçümler bu günkü Merkür gezgeni hakkındaki bilgilerimizin ana kaynağıdır. Bilgilerimiz daha çok bu ziyaret sırasında elde edilen bilgilerden oluşmaktadır. 1974 ve 1975 yılları arasındaki geçişlerde gezegenin sadece bir yüzü gözlenebilmiş ve elde edilen bilgiler vasıtası ile yaklaşık yarısı haritalandırılmıştır. Merkür’ün beklenmeyen bir özelliği olarak çok yavaş dönmesine rağmen oldukça güçlü bir manyetik alana sahip olmasıdır.
Dünyadan sonra en yoğun gezegen olan Merkür’ ün (5.42 gr/cm³) kütlesinin önemli bir bölümü demir ve nikelden oluşmaktadır. Merkür’ ün iç yapısı dünyaya oldukça benzemektedir. Ancak yok sayılabilecek atmosferi ile dış görünüşü daha çok Dünyanın uydusu Aya benzemektedir. 4,5 ile 3,8 milyar yıl öncesini kapsayan dönemde meydana geldiği düşünülen büyük bir meteorun çarpması ile lav gölüne dönen ve sonrasında katılaşarak büyük bir alanı kaplayan düzlükler gözlenmektedir. Ayrıca çok uzun yıllar boyu meteor gibi harici gök cisimleri ile çarpışmıştır. Bu yüzden yüzeyi bizim At’ımıza benzer şekilde kraterlerle kaplıdır. Ayrıca Bu çarpmanın etkisi ile oluşan ve kutup bölgelerinde gözlemlenen dağlık bir yapı oluştuğu gözlemlenmiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!