Meteor Nedir, Meteor (Göktaşı) Neden Düşer?
Meteor düşmesi ve meteor sözcüklerini çok sık duyarız. Genel bir bilgiye de sahibizdir ama konunun derinine inmek istersek neyle karşılaşırız? Meteor yağmuru ve meteor düşmesi ne demektir? Peki, Meteorlar nasıl oluşur ve neden düşerler hepsini yazımızda bulabilirsiniz.
Göktaşları bazen atmosferimize girerler. İşte bunlara meteor denilir. Büyüklüğü kum tanesi ile çakıl taşı ebatlarında olan meteorlar atmosferde yanar. Göktaşı düşmesi masallara konu olacak kadar güzel bir görsel oluşturur. İşte meteorun oluşumu ile ilgili merak ettikleriniz.

Meteor Nasıl Oluşur?
Dünya oluştuğu günden beri pek çok meteor olayı gerçekleşiyor. Göktaşlarının büyük kısmı yahut hepsi metallerden oluşur. Yani yeryüzünde bulunan diğer kayalardan farklıdırlar. Bazı volkanik kayalar ise göktaşlarına benzerler ve bunlar ayırt etmede bazı zorluklar yaşanabilir. Gök taşının atmosferdeki yüksek ısıdaki sürtünmeden dolayı hızı azalır ve sonuç olarak yüzeyinde siyah renkli füzyon tabakası oluşur. Bu füzyon kaplama gök taşının düşüp düşmemesine bağlı olarak kahverengi yahut siyah olabileceği gibi parlak yahut soluk da olabilir.

Meteor Nasıl Düşer?
Dünya güneşin etrafında bir yörüngede dönerken zaman zaman taş ve kaya parçalarına isabet eder. Hızları saniyede ortalama 30 kilometre olan bu kayalar ve taşlar yer çekimi ile yüksek bir hıza erişirler ve atmosferden içeri girerler. Büyüklüğü nohut ve ceviz kadar olanlar hava içinde yanarlar ve arkalarında bir ışık çizgisi bırakarak toza dönüşürler. Bu olay insanlar arasında “yıldız kaydı” cümlesi ile ifade edilir. Daha büyük boyutta olan taş ve kaya parçaları ise ilk hızın meydana getirdiği sürtünme ısısı ile yanarak parçalanırlar ve yeryüzüne düşerler. İçeriğinde demir ve nikel olan meteorlar parçalanmazlar. Son derece sert bir şekilde yere saplanırlar.
Göktaşı Düşme Nedenleri
Gök taşları atmosfere saniyede 11 ila 72 kilometre hızla girerler. Sürtünmeden doğan ısı nedeniyle büyük kısmı erir ve toz parçacıkları halinde yeryüzüne iner. Büyük göktaşlarına atmosferde rastlanılabilir. Her yıl düzenli meteor yağmurları da gözlemlenmektedir. En bilineni de Perseid yağmurudur. Objeler dünya atmosferine girdiklerinde basınç, sürtünme ve farklı kimyasal etkileşimlerin de neticesinde ısınmaya ve ısı yaymaya başlarlar. Ve meteora dönüşerek ateş topu oluştururlar. Bunlara kayan yıldız da denilir. En parlak olanları ise bolit adı ile bilinir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!