Midemiz Niçin Guruldar? – Mide Guruldaması
Çoğunlukla uzun süre aç kaldığımızda midemizden gelen seslere mide guruldaması deriz. Bilhassa kalabalık ve sessiz ortamlarda bizi mahcup da edebilen bu karın guruldaması işinin altında yatan sebepleri de merak ederiz. Evet bu sesler aç olduğumuzda ortaya çıkar ama nasıl oluşur ve midenin guruldaması sırasında içeride neler yaşanır gelin hep beraber bakalım.
Karnımız boşken sadece hava ve mide öz suları vardır. İşte mide bu boşluk sırasında ritmik hareketlerle kasılır ve genişler. Aynı kasılmalar lezzetli bir yemek kokusu aldığımızda yahut lezzetli bir yemeği düşünürken de gerçekleşir. İşte bu kasılma esnasında duyulan ses mide guruldamasıdır. Gurultuya eşlik eden sancı ve kramplar da bir şeyler yememiz gerektiğini söyler. Mide ve bağırsaklar doluyken ve sindirim yapıyorken de guruldayabilir. Ağır bir yemekten sonra mideden guruldama sesleri gelir. Zira sindirim kolay bir iş değildir ve vücudun bu sırada işi başından aşkındır. Mide sitleri ve özsuları devreye girerek hazım işlemini gerçekleştirir, besin maddelerini ayırıp hepsini ayrı ayrı işler ve kana karışmaya hazır hale getirir. Bu hummalı çalışma sırasında da karın guruldaması gerçekleşir. Ama mide gurultusu denilince akla gelen ilk şey açlıktır. Yemek yeme sırasında yiyeceklerle birlikte bir miktar hava yutulması da olasıdır. Hava, midedeki içerikle karıştığında çalkantı ve ses oluşur.
Guruldayan sadece mide değildir. Bağırsaklar da guruldar. Bağırsaklardan gelen gürültü, besinlerin emilimini gerçekleştiren bakteriler tarafından üretilen gazlar sebebiyle olur.
Sindirim ağızda lokmaları çiğnerken başlar ve anüste son bulur. Sindirim sisteminde görevli organlar birbirine belli geçişlerle bağlıdır ve koordineli şekilde çalışır. Sindirim sisteminde besinler devamlı ileri doğru itilirler. Kasların kasılıp açılmasıyla oluşan dalgalar, mide içeriğinin mide özsuları ile karışmasını ve kimus denilen bulamacımsı bir karışım haline gelmesini sağlar. Karın guruldaması işte bu süreçte de yaşanır. Bu kimusun hareketi sırasında gaz ve hava üretilir. Kimus, sindirim sisteminde ileri doğru itildikçe ve parçalara ayrıldıkça hava baloncukları ve gaz oluşur. Karından gelen ses bu sestir. Yani karın guruldaması sadece açken değil tokken de gerçekleşir. Ama mide ve bağırsaklarda besin varsa gurultu daha sessiz hale gelir.
Mide boşaldıktan yaklaşık 2 saat sonra beyne sinyal gönderir ve kasılma-gevşemelerle yiyecekler süpürülmüş olur. Boş midenin titreşimleri de açlık belirtisidir ve bu esnada gelen sesler de mide guruldaması olarak adlandırılır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!