Mikroskobik Canlılar Hakkında Bilgi: Nerelerde Yaşarlar, Yararlı Mı Zararlı Mıdırlar?
Çevremizde yaşayan milyonlarca canlı vardır. Biz bu canlıların sadece belirli bir kısmını görebiliyoruz. Geri kalan canlılar, boyut olarak çok küçük oldukları için çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu küçük boyutlu canlılar, insan vücudu, hayvanlar, hava, toprak, su gibi her yerde olabilirler.
Mikroskobik Canlılar Nedir
Çıplak gözle baktığımızda göremediğimiz ancak varlıklarını bildiğimiz canlıları zaman zaman inceleme gereği duyulur. Bu canlılar kendileri gibi özel yapılı aletler ile incelenir. Küçük boyutlu canlıların büyültülmesi ve incelenmesi için kullanılan aletlere mikroskop adı verilir. Bu nedenle de gözle görülmeyen ancak var olan küçük canlılara mikroskobik canlılar adı verilir.
Mikroskobik canlılar çok çeşitlidir. Bu nedenle genel özellikleri ve yapılarından bahsetmek söz konusu değildir. Mikroskobik canlılar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, canlıları tek tek incelemek zorundadır. Bu küçük canlılar hakkında temel ve genel tek özellik, gözle görülemeyecek kadar küçük olmalarıdır.
Mikroskobik Canlılar Nelerdir
Mikroskobik canlılar, göremesek de günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır. Yararlı ve zararlı olarak iki şekilde incelenebilen bu canlılar, çok rahat bir şekilde hareket eder ve ürerler. Yararlı mikroskobik canlılar, günlük hayatımızda şu şekilde yer almaktadır.
- Üzüm suyundan sirke yapılmasında bu canlılardan yardım alınabilir.
- Sütten peynir elde edilmesinde yararlı mikroskobik canlıların etkisi büyüktür.
- Ev yoğurdu yapımında sütün yoğurda dönüşmesinde etkilidir.
- Bitki ve hayvan atıklarının çürüyerek toprağa karışması olaylarında rol oynayarak ekosistemin işlemesine yardımcı olur.
Mikroskobik canlılar bakteritürleri, zararlı mikroskobik türleridir. Bu zararlı canlılar, ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Geçmiş dönemlerde de günümüzde de bulaşıcı özellikli hastalıkların yayılmasında bakterilerin önemi fazladır. Ayrıca açıkta kalan besinlerin üzerine yerleşen mikroskobik zararlı canlılar, bu besinlerin tüketilmesi sonucunda zehirlenmeye neden olur. Zehirlenmenin önüne geçmek için bu tür zararlı mikroskobik canlılara karşı dikkatli olunması gerekir.
Mikroskobik Canlılar ve Mantarlar
Mikroskobik canlılar arasında yer alan mantarlar, insan vücuduna yerleştiğinde farklı cilt sorunlarına neden olabilir. Mantarlardan kaynakladığı için mantar hastalıkları olarak adlandırılan bu cilt sorunları, tedavi edilmediğinde daha geniş alana yayılır. Kısa sürede üreyerek çoğalan mantarlar, ciltte kaşıntı, kızarıklık, döküntü, su toplanması şeklinde görülür.
Mantarlar, her yaşta insanda görülebilir. Vücudun her yerine yerleşebilen bu canlılar, kısa sürede üreme özelliğine sahiptir. Bu da mantar hastalığının kısa sürede yayılması anlamına gelir. Mantarların neden olduğu cilt sorunları vücut bölgesine göre değişir. Tedavisi de aynı şekilde vücut alanına göre değişiklik gösterebilir. Mantar hastalığı tedavisinde çocuk ya da yetişkin olmanın da önemi büyüktür.
Mikroskobik Canlılar Nasıl Gözlemlenebilir
Mikroskobik canlılar, gözle görülemeyecek kadar küçük oldukları için bu ismi almaktadır. Bu canlıların incelenmesi için özel mikroskoplar kullanılır. Mikroskoplar, küçük canlıların daha büyük görünmesini sağlar. Bu büyütme sayesinde mikroskobik canlılar en ince ayrıntılarına kadar incelenebilir. Bir hastalığın oluşmasına neden olan mikroskobik canlılar, incelemenin ardından bu canlılar ile ilgili çalışmalara başlanabilir.
Mikroskobik canlılar hakkında merak edilen önemli konulardan birisi terliksi hayvan ve amipler hakkındadır. Mikroskobik canlılar amipve terliksi hayvan hakkında mikroskobik canlı olup olmadığı konusunda tartışmalar yaşanabilir. Her iki canlı da gözle görülemeyen canlılardır. Bu nedenle mikroskobik canlılar sınıfındadır.
Mikroskobik canlılar terliksi hayvan ve amipler, birbirine yapı olarak benzerler. Her ikisi de suda yaşayan bu canlılar, beslenmelerini de aynı şekilde sağlar. Suda yüzerken karşılarına çıkan besinleri etrafını sararlar alıp beslenen deniz canlılarıdır. Terliksi hayvan, terliğe benzer bir şekle sahiptir. Bu nedenle de bu isimle adlandırılır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!