
Mısır Piramitleri hakkında ilginç bilgiler!
Mısır Piramitleri hakkında daha fazla bilgi öğrenmeye ne dersiniz? Ayrıca Mısır Piramitleri hakkında bir de belgesel yer alıyor…
Piramit şekil olarak, tabanı kare şeklinde olup köşelerin tepede tek bir noktada birleşmesiyle oluşan geometrik şekildir. Dört eşit büyüklükte üçgen yüzeye sahip olan piramitler, oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Piramit, Yunanca piro (ateş) ile amid (merkezde) kelimesinden oluşmaktadır. Mısır piramitleri dünyanın 7 harikasından biri sayılmaktadır. Ve Mısır piramitleri arasında en çok bilinen 3 piramit ise Keops, Mikerinos ve Kefren’dir. Ve bu 3 piramit arasından en önemlisi krallığın dördüncü hanedanlığının ikinci imparatoru Mısır Firavunu Khufu’nun, bilimsel saptamalara göre anıt-mezar olarak MÖ 2560’ta yaptırdığı Büyük Piramit ya da başka bir deyişle Keops Piramidi’dir. Ve bu piramit orijinalliği bozulmadan Mısır Gize piramitleri arasında günümüze kadar gelmeyi başaran tek yapıdır. Yapılışlarındaki ustalık o kadar şaşırtıcıdır ki bu yapıların tüm gizemi hala çözülebilmiş değildir.
Piramit şeklindeki yapıların yalnızca Mısır’a özgü olmadığının da altını çizmekte fayda var. Çünkü dünyanın başka yerlerinde de inşa edilmiş farklı piramitler mevcut. Ancak sayıca en çok Mısır’da bulunduklarından bu bölgeyle özdeşleşerek “Mısır Piramitleri” olarak anılmaktadırlar.
Dünyadaki önemli piramitler neler?
Keops Piramidi (145,75 metre)
Mikerinos Piramidi(66,5 metre)
Kefren Piramidi (143,56 metre)
Sakkara Piramidi (63,17 metre)
Maldum Snefru Piramidi (93,26 m)
Dahahur Bent Piramidi (104,85 m)
Dahahur Snefru P. (103,95 metre)
Sakkara Pepi II P. (52,555 metre)
Uxmal Tapınağı (Meksika)
Teotehuacan (Meksika)
Tiahuanaco (Bolivya)
Dohan Tapınağı (Çin Halk Cumhuriyeti)
Piramitler kimler tarafından yapıldı?
1990 yılına kadar Mısırlı kölelerin yaptığı sanılan piramitlerin aslında köleler tarafından yapılmadığı ilginç bir şekilde ortaya çıktı. 1990’da bir turistin bindiği atın ayağı bir çukura düşünce buranın bir mahzene açıldığı ve bu mahzenin de piramit yapımında çalışan işçilerin ustabaşı olan kişinin mezarı olduğu anlaşılır. Kubbeli mezar olarak da bilinen mekan, duvarları işlemeli ve ihtişamlı bir yapıya sahiptir. Böylesine güzel bir mezarın işçi sınıfındaki birisine yapılması, çalışanların esir olmadığının göstergesidir. İşçiler. Daha sonra bu bölgede yapılan kazılarda 250’den fazla farklı mezar daha bulunmuştur. Yapılan kazılarda her işçi için ayrı bir mezar yapıldığı anlaşılmış, mezarların girişinde de işçilerin statülerini gösteren hiyeroglif yazılar bulunmuştur. Bu yazılarda “mezar inşaatı denetçisi”, “mezar inşaatı yöneticisi” gibi ibareler yazmaktaydı. Ayrıca bu mezarlarda işçilerin minyatür heykelleri ve sanat eserleri de yer almaktaydı. Piramitlerin yapımında 200 bine yakın işçi çalışmış ve 15 milyondan fazla kireç taşı kullanılmıştır. Bu taşlar 300 metre uzaklıktaki taş ocağından getirilmiş ve kil ile kireç tozlarının karışımından elde edilen karışımın kullanıldığı rampalarla da taşınma işlemi kolaylaştırılmıştır.
Firavunların mumyaları ise bir mağara içerisindeki gizli bir mezarlıkta bulunmuştur. O dönemin mumyalama tekniği sayesinde binlerce yıl sonra bile hala yüzleri tanınabilir şekilde kalan 40 kadar mumya çıkartılmıştır. Mumyalama işleminin nasıl yapıldığı bu mezarlıkta duvarlara çizilen hiyerogliflerden anlaşılmaktadır. Sadece karın bölgesine bir elin girebileceği kadar açılan ufak kesikten bütün organların çıkarıldığı ve içinin özel baharatlar ve yağlarla sıvanarak doldurulduğu gösterilmekteydi. O dönemin insanları öldükten sonra tekrar dirileceğini düşünüyordu ve tüm parasını mumyalama işlemi için saklıyordu. Çünkü dirildikten sonra bedenlerine ihtiyaçları olacaktı. Bu nedenle bir kişi ne kadar zenginse öldükten sonra o kadar iyi korunacak demekti. Çok pahalı olan mumyalama işlemi sadece önemli kişilere ve zenginlere yapılırken, yoksul insanlar toplu mezarlara gömülmekteydi.
Piramitler hakkında elde edilen ilginç bilgiler neler?
– Keops piramidinin taban alanı dünyayı yataydan ikiye böldüğümüzde ortaya çıkan kesit alanı gibi düşünülürse ve piramidin tabanı dünyanın yarıçapı üzerine oturtulsa, yüksekliği tam kutup noktasına denk gelirdi. Yani burada kusursuz bir oran mevcuttur.
-Keops piramidinin taban çevresini yüksekliğinin iki katına bölündüğünde tam olarak pi=3,1416 sayısı elde edilmektedir.
– Keops ve Kefren piramitleri doğu-batı ve kuzey-güney sınırlarına öyle kusursuz yerleştirilmiştirler ki, o günün koşulları düşünüldüğünde hayret verici bir durum olarak görülmektedir.
– Keops piramidinin üçgen şeklindeki dört yüzeyinin toplam alanı, piramit yüksekliğinin karesine eşittir.
– Keops piramidinin yüksekliğinin 1 milyarla çarpımı tam olarak dünya ile güneş arasındaki mesafeyi(149.504.000km) vermektedir.
– Piramitler bir güneş saati olarak işlev görmektedirler. Piramitlerin Ekim ayı ortasında ve Mart ayının başlangıcında yere düşürdüğü gölgeler, mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterir.
– Keops piramidiyle dünyanın merkezi arasındaki mesafe, Kuzey kutbuyla arasındaki mesafeye eşittir.
Bilimsel olarak kanıtlanmamış bazı rivayetler ise şunlardır;
– Piramitlerin üzerinden geçen meridyen, karaları ve denizleri iki eşit parçaya bölmektedir.
– Piramit hangi firavunun adına yapıldıysa, kralın odasına yılda sadece iki kez güneş girmektedir. Bunlar kralın doğduğu ve öldüğü günlerdir.
– Piramitlerin içerisinde radar gibi aletler çalışmamaktadır.
– Piramit içerisinde bırakılmış kirli bir su, birkaç gün içerisinde arıtılmış hale gelmektedir.
– Piramitin içerisine bırakılan süt birkaç gün bozulmadan kalabilirken, beklenmeye devam edilmesi durumunda yoğurt haline gelmektedir.
– Piramit içerisine koyulan bir bitki hiç ışık almasa da normale göre daha hızlı büyümektedir.
– Açık bir yara, piramit içerisinde çok daha çabuk bir şekilde iyileşmektedir.
– Piramitlerin içi yazın serin, kışın ise ılık olur.
— İçinde bırakılan yemek artıkları hiç koku yaymadan mumyalaşır.
—Günümüzdeki Uzay Çağı teknolojisinde bile bunların bir benzeri daha yapılamamaktadır.
—Yapılışından hemen sonra mimarları öldürülmüştür.
—Hepsi aslında büyük Mısır hükümdarlarının mezarıdır.
—Piramitlerin yapıldığı yıllarda elektrik kullanıldığı düşünülmektedir.
Geçtiğimiz günlerde çıkan haberde ise Mısır Piramitleri’nin gizeminin büyük ölçüde açığa çıkarılacağı duyuruldu. Bu konuda yer alan haberde Mısır Tarihi Eserler Bakanı Memduh ed-Demati, elde edilen yeni bilgilerin Mısır Piramitleri’nin gizemini büyük ölçüde açığa çıkaracağını duyurdu. Daha önce Mısır Antik Eserler Bakanı Eldamaty, aralarında Keops’un da bulunduğu 4 Mısır Piramidi’nin inceleneceğini ve bu sayede piramitlerin gizeminin çözülmesini umduğunu belirtmişti. Şimdi ise ülkenin Tarihi Eserler Bakanı Memduh ed-Demati önemli bilgilerin yer aldığı bir açıklamada bulundu:
Japon, Fransız ve Kanadalı bilim insanları Scan Pyramids (Piramitleri Tarama) projesi çerçevesinde ortak bir çalışma yürütüyor. Böylelikle Japonya’da üretilen yüksek çözünürlüklü kameralar ile piramitler tekrar incelenebilecek. Bu zamana kadar bilim insanları, Snefru Piramidi’nin zirvesindeki sıcaklığın diğer bölümlere göre daha yüksek olduğunu ve Keops Piramidi’nin kuzey yüzeyinin de diğer yüzeylere oranla 3-4 derece daha yüksek olduğunu ve piramidin bu yönünde karanlık bir bölümün olduğunu keşfetti. Her geçen gün daha fazla bilgiye ulaşılsa da Mısır piramitleri hakkında çözülemeyen pek çok soru ve gizem bulunuyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!