
Mısır’da, Ordu yönetime el koydu! Bu ne demek?
Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda 30 Haziran’da başlayan gösteriler bugüne kadar devam etti. Mısır Ordusu, ülke yönetimine el koyduğunu açıkladı.Yeni Cumhurbaşkanı göreve başladı.
Mısır’daki siyasi kriz, askeri darbeyle sonuçlandı ve ordu ülke yönetimine el koydu.
Askeri darbe, yönetimde tıkanıklık yaşandığı, istikrarın bozulduğu dönemlerde askerlerin silah zoruyla aniden ülke yönetimine el koymasıdır. Askerler, hükümetlerin ekonomik ve sosyal sorunları çözmekte başarısız olduklarına karar verirse darbe yapabilir. Demokrasinin yani halkın kendi yöneticilerini seçtiği sistemin tam olarak yürütülemediği ülkelerde, darbe olur. Türkiye’de de daha önce askeri darbeler olmuştur. Demokratik ülkelerde ise, asker ülkenin yönetimine karışmaz, sadece dış güvenliğinden sorumludur.
Bu kısa bilgilendirmenin ardından Mısır’da neler olduğunu açıklamayı sürdürelim.
Cumhurbaşkanı Mursi’nin görevden çekilmeyi kabul etmemesinin ardından Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Sissi bir açıklama yaptı ve ordunun ülke yönetimine el koyduğunu duyurdu.
Genelkurmay Başkanı ayrıca, Anayasa Mahkemesi Başkanının, Cumhurbaşkanı Mursi’nin yerine geçici olarak görev yapacağını, geçici bir hükümet oluşturulacağını, yeni bir anayasa yapılacağını ve tüm bunların ardından genel seçim yapılacağını açıkladı.
Bu gelişmeler üzerine Mursi’nin yerine geçici olarak Cumhurbaşkanlığı görevi Adli Mansur’a verildi.
Halka bir konuşma yapan Mansur “Cumhuriyet sistemini ve halkın çıkarlarını koruyacağıma, Anayasa ve hukuka saygı göstereceğime yemin ediyorum” dedi.
Eski Cumhurbaşkanı Mursi’nin ise önlem amacıyla gözaltına alındığı açıklandı.
Mısır’da ordu yönetime el koyduktan sonra ülke genelinde çıkan çatışmalarda 11 kişinin öldüğü, 500’den kişinin de yaralandığı bildirildi.
Olaylar nasıl başladı?
Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifa etmesini isteyen milyonlarca kişi ülkenin çeşitli bölgelerinde 30 Haziran’dan beri çeşitli gösteriler yapıyordu.
Mursi’yi destekleyenler ise göstericilere karşı olarak çeşitli yerlerde toplanıyordu.
Ülkenin muhalif partileri ile kuruluşların oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Temerrüd (isyan) Hareketi, Cumhurbaşkanı’nı istifa etmeye (yani görevini bırakmaya) ya da erken seçim yapmaya çağırıyordu.
Ülkedeki gerginlik sürerken ordudan bir açıklama geldi.
Yapılan açıklamada bugün saat 17:00’ye kadar siyasi bir uzlaşma sağlanmazsa “Mursi ya istifa edecek ya da görevinden uzaklaştırılacak” dendi.
Mursi, ordunun bu tavrına Twitter hesabından cevap verdi.
Cumhurbaşkanı halkına şu sözlerle seslendi: İçten ve dıştan hiçbir kuvvetin baskısına boyun eğmeyeceğim.
Bütün dünya şimdi Mısır’daki gelişmeleri izliyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!