
Montevideo nerededir, nasıl bir şehirdir?
Montevideo şehri nerededir ve nasıl bir şehirdir? Montevideo ismi nereden gelir?..
Montevideo, Güney Amerika ülkesi olan Uruguay’ın başkentidir. Ülkenin en önemli limanı ve en büyük kentidir. En gelişmiş ve modern yönetim otoritelerinin bulunduğu yerdir. Uruguay parlamentosu, Montevideo’da bulunur. Şehrin tam ismi San Felipe y Santiago de Montevideo’dur.
Ülkenin güneyinde yer alan Montevideo, Uruguay ırmağı ile Prana ırmağının birleşerek denize döküldüğü Rio de la Plata (Gümüş Irmak) koyunun kuzeyinde yer alır. Ilıman iklime sahiptir ve yıllık ortalama sıcaklık 15 santigrat derecedir.
Montevideo adını Portekiz gemicilerden aldığı söylenir. Portekizcede “bir dağ görüyorum” anlamına gelen “Montevideo” kelimesi, bölgeye gelen Portekiz gemicilerden birinin, körfezin ardındaki dağı görmesi sonucu kurduğu cümledir. Bir başka inanışa göre de, İspanyolca Monte VI De Este a Oeste” yani “doğudan batıya altıncı dağ” anlamına geldiği düşünülür.
İspanya ile Portekiz arasında yapılmış olan Tordesillas anlaşmasına karşın, 17. yüzyılda Portekizliler Colonia del Sacramento’u kurunca, 1724’te İspanyollar gelip Portekizlileri bölgeden çıkarmışlardır. Önlem olarak da 1725’te kenti kurmuşlardır. Kent, 1828 yılında, Uruguay’ın başkenti olmuştur.
Şehirde 19. ve 20. yüzyıl başlarında, Arjantin ve Brezilya’nın etkisi vardır. Bu etkiden kurtulma çabaları sonucunda, kentte Birleşik Krallık etkisi başlamıştır. Kent, 1838-1851 yılları arasında Arjantin diktatörü Juan Manuel de Rosas tarafından ele geçirilmiş; 1860 ile 1911 yılları arasında Birleşik Krallık, kenti çevresine bağlayan geniş demiryolu ağı kurmuştur.
Montevideo’da 1860 yılında yaşayan kişi sayısı 37 bindi. Ancak göçler sonucunda 1884 yılında bu sayı 104 binlere ulaşmıştır. Özellikle 20. yüzyıl başlarında Avrupa’dan çok fazla göç alan kentte, yabancı ülkede doğmuş olanların oranı yüzde 30’lardadır. 2007 yılında yapılan sayıma göre, Montevideo’da 1,5 milyon kişi yaşamaktadır. Uruguay’daki toplam nüfus ise 3,5 milyondur.
Ülkede futbola olan ilgi fazladır. Ülke, ilk Dünya Kupası’nın oynandığı stadyuma sahiptir. Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle futbol fazla gelişememiştir. 20. yüzyıl başlarında yaşanan askeri diktatörlükler ve ekonomik bunalımlar sonucunda ülkede gerileme dönemi başlamıştır. Köyden kente göç artmıştır. Gerileme döneminden çıkmak ve ekonomik anlamda güç kazanmak için, ülkede tarım politikalarına önem verilmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!