Mum nasıl yapılır?
Mum nedir, nerelerde kullanılır? Mum nasıl yapılır? Mumdan sanat olur mu?
Daha önce mum nedir, neden erir sorularına cevap bulmuştuk. Şimdi de dekoratif mum çeşitlerini ve özelliklerini tanıyalım istedik. Hatta aşağıda muhteşem bir mum oyma sanatı örneği izleyeceksiniz…
mum-01
Mum Nasıl Yapılır?
Mum, her şekle girebilir ve kalıp halinde yapılabilmektedir.
Mumların yapımında bir sınırlama gözetmeksizin istenildiği boya ulaşılabilir. Eğer ki bir şekil tercih ederseniz bunlar deniz kabuğu, yumurta kabuğu, su şişesi, kase vb. seçebilirsiniz.
Bir mumun yapım aşamasında ilk önce yaklaşık 23 cm boyunca bir fitil tercih etmelisiniz. Bu aşamadan sonra mutfak folyosu ya da parafinli kağıt üzerinde fitilin kuruması için bırakılmalıdır. Parafin 1/2 ya da bal mumu 1/2’sine ihtiyaç duyulur.
Mumu seçilen kalıba dökülmesi için, kalıbın kuru olması önemlidir. Kalıptan kolayca çıkarmak için kalıba silikon sprey sıkılmalıdır.
Fitilin gergin bir şekilde olması önemlidir.
Dikkat edilmesi bir başka konu ise, farklı mum kalıp malzemelerinde ısı dereceleri de farklı olacaktır.
İstenilen sıcaklığa ulaşması halinde tercih edilen kaba, yavaşça dökülmeli fakat kalıbın oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir.
Oda sıcaklığı dengesi sağlanamazsa, soğuk olması durumunda mumun her bölgesinde eşit olarak donmamasına neden olacaktır.
Mum kalıba dökülürken yan şekilde tutulmalıdır. Bu sayede kabın içerisinde boşluklar olmayacaktır. Bu işlemlerin ardından bir saat mum soğutulmalıdır.
Soğuma gerçekleşirken çentik ya da küçülme olabilir.
Mum tekrar ısıtılmalı ve çentiğe doldurulmalıdır. Mum yaklaşık altı, yedi saat daha soğutulduktan sonra kabın kenarlarından yavaşça ayırınız.
Mum çıkarıldıktan 20 dk kadar buzdolabında bekletiniz. Mumun tabanı yamuk olması halinde, tabanını düzleştirmek için folyoyla kaplı tavayı ısıtarak düzleşene kadar bekletilmelidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!