
Mum neden erir?
Günümüzde eskisi kadar çok kullanılmayan mumlar, özellikle elektrikler kesildiğinde bizleri karanlıkta kalmaktan kurtarıyor…
Mum; parafin, donyağı ya da bunlar benzeri, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır.
Elektriğin icadından önce, mumlar, gaz lambalarıyla birlikte aydınlanmanın en önemli araçlarından olmuşlardır.
Mum neden erir, sorusuna cevap vermeden önce mum hakkında sizlere birkaç bilgi daha vermek istiyoruz.
Mum tarihin ilk icatlarından biridir. Mısır‘da ve Girit adasında milattan önce 3000 yılına ait mumlar bulunmuştur ama mumun en yaygın kullanılışı Orta Çağ’da Avrupa’da olmuştur.
Tarihi bu kadar eski olup da günümüzde de popülaritesini yitirmeyen ve çok yaygın olarak kullanılan başka hiçbir şey yoktur.
Günümüzde mumlar daha çok süs eşyası konumundadır. Doğum günü pastalarının üzerinde, şık görünmesi istenen yemek masalarında mumlara rastlanmaktadır.
Sorumuza tekrar dönersek; Bütün maddeler belli bir sıcaklıkta erir. Oda sıcaklığına konulan bir buzun erimesini veya kaynak ustasının demiri eritmesini düşünün.
Bu maddelerden buz 0 (sıfır) derecede erir, demir ise bin 535 derecede erir. Aydınlatmada kullandığımız mum ise 80 derecede erimektedir.
Yanan fitildeki alev onu çevreleyen mumun erimesine yetecek ısıyı sağlar. Fitilin çevresindeki erimiş mum, alevi besler. Böylece bütün mum yanarak erimeye başlar. Oksijen olmazsa alev de olmaz. Havada bulunan oksijen gözle görünmeyen bir gazdır. Bir yetişkinden bir bardağı ters çevirip yanan bir mumun üzerine kapatmasını isteyin.
Mumun bardağın içinde kalan oksijeni bitene kadar yandığını sonrasında kendi kendine söndüğünü göreceksiniz.
Mumu eğdiğinizde fitilin çevresindeki sıvı aşağı doğru akar ve soğuyarak yeniden katılaşır.
Bu yöntem eski dönemlerde mektup zarflarının kapatılmasında kullanılırdı. Mektubun üzerine mum damlatılır ve katılaşmadan önce bir mühür konulurdu. Böylece mektubu alan kişi mührün kırık olmadığını gördüğü zaman, mektubunun açılmamış olduğunu anlardı.
Aşağıda yer alan videomuzda da mumun nasıl eridiğini izleyebilirsiniz…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!