
Mumyaların boğazında peynir bulundu!
Mumyaların boğazında bulunan peynir parçaları, kefirin gizemli tarihe ışık tutuyor…
Çin Bilimler Akademisi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yimin Yang, Discovery News’e yaptığı açıklamada, “Mumyaların boğazında bulduğumuz peynir parçaları, günümüze kadar hiç bozulmadan gelen en eski süt ürünleri.
M.Ö. 1615 yılına ait oldukları sanılan mumyaların, dönemin inanışları doğrultusunda ölüm sonrası yaşamda aç kalmamaları için boğazlarına ve göğüs boşluklarına yerleştirilen peynir parçaları ile gömüldüğü tahmin ediliyor.
Keşif, kefirin gizemli tarihini M.Ö. 2. yüzyıla kadar götürüyor ve kefirin (Özel bir maya mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek.) bilinen en eski süt mayalama yöntemi olduğunu gösteriyor” dedi.
Mumyaların bulunduğu Taklamakan Çölü’ndeki hava kuruluğu ve tuzlu toprağın peynirin bozulmasını engellediği varsayılıyor.
“Dünyanın en eski teknolojilerinden biri de bulundu”
On mezara gömülen mumyalarda 13 parça peynir bulan araştırmacılar, sarımsı organik maddeler olarak niteledikleri parçaların peynir olduğunu ancak içlerindeki proteinleri analiz ederek ortaya çıkardı.
Araştırmacılardan Andre Şevçenko, “Sadece dünyanın en eski peynirini değil, en eski teknolojilerden birini de bulduk” dedi.
Avrasya’nın doğusunda üç bin yıl önce laktozsuz probiyotik (vücudu zararlı mikroorganizmalardan koruyan sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan vücudumuzla dost canlı bakterilerdir) süt ürünleri üretildiğini gösteren araştırma, “Journal of Archeological Science” dergisinde yayımlandı.
Mumya nedir?
Mumya, çeşitli işlemler uygulamak suretiyle çürümesi önlenerek bozulmadan kalması sağlanan cesettir.
Mumyalama geleneği çok tanrılı dinlerden kalmadır. İlk örnekler Antik Mısır’da M.Ö 15. yüzyılda bulundu. Mısırlılar, ölülerinin ruhlarının öteki dünyada dirilip yeniden bedenlerine döneceklerine inandıklarından bedenlerinin sağlam kalması amacıyla mumyalama işine büyük önem verirlerdi.
Tahnit denen bu mumyalama yönteminde bugün ayrıntılı olarak bilinmeyen ilaçlar kullanıldı. Ölülerin kalp ve böbrekleri dışında kalan iç organları ve beyin (özel bir aletle burundan) alınırdı.
Mumyalar ya taş lahitlere ya da çürümemesi için yağlanmış tahta tabutlara konulurdu. Mısırlılar, ilaçtan başka, mumyalama işinde reçine, talaş, zift ve bez, sodyum karbonat ve yağ kullandılar.
Mısırlılar, insandan başka, kedi, köpek gibi hayvanları da mumyaladılar. Şaman geleneklerini sürdüren birçok toplulukta görülen mumyalama geleneği, Afrika’nın kimi yörelerinde bugün de sürdürülmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!