
Muz ağaçta mı yetişir yoksa toprakta mı?
Birçok insan muzun ağaçta yetiştiğini düşünür. Peki, muz gerçekten ağaçta mı yetişiyor, yoksa toprakta mı? İşte yanıtı…
Muz, Güneydoğu Asya’nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkinin uzun meyvelerine verilen isimdir. Dünyada en çok tüketilen meyveler arasında yer alan muzun bazı türleri pembe veya kırmızı kabuklu da olabilmektedir.
Muz meyvesi içinde birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasiti barındırır. Bu da çok önemli bir besin maddesi olarak tüketilmesinin başlıca nedenleri arasındadır. B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengindir. Muz kemik gelişimini sağlar, sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir; böbrek iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Kalorisi oldukça fazla olan muz, hiç kolesterol içermez.
Muzun ana vatanı Malaya’dır ve 10 bin yıldır yetiştirilmektedir. Muz üretiminin çoğu sıcak ülkelerde yapılır, fakat Avrupa’daki üretimin merkezi İzlanda’dır. Burada muzlar geniş seralarda özel olarak yetiştirilir. Türkiye’de daha çok Anamur ile Alanya arasında üretilmektedir.
Muz ağaçta mı yetişiyor?
Yaygın inanışın aksine, muz bitkisi ağaçta yetişmez. Muz bitkisi, çiçekli otsul bitkidir. Ancak bitkisi ağaçlarla karıştırılır. Çünkü 7,6 metreye kadar çıkabilen yüksekliğiyle oldukça büyük bir bitkidir. Yaprakları sarmal bir biçimdedir ve 2,7 metreye kadar uzayabilirler.
Muz bitkisi meyve verdikten sonra toprak üzerindeki kısmı ölür. Gövde ölünce hemen yanındaki kökten bir diğer bitki büyür. Böylece bir kaç yıl içinde muz bitkisi bir kaç metre ilerlemiş olur.
Güneydoğu Asya’da hala bulunabilecek olan yabani muzların geniş, sert çekirdekleri vardır ve az etlidir. Yarasalar muz bitkilerine polen taşıyarak onları döller. Ancak bizim yediğimiz muz insan eliyle döllenmiştir. Çekirdeksiz ve etlidir, bu nedenle çiftçiler tarafından seçilmiş bir cinstir. Bu muz cinsi, insan müdahalesi olmadan üreyemez.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!