
Müzik yeteneği doğuştan mı geliyor?
Müzik yeteneğimizi genetik kodlarımız mı belirliyor; yoksa müzik sonradan mı öğreniliyor?..
Her insanın hayatında o ya da bu şekilde müzik vardır. Kimimiz sadece dinler, kimimiz her fırsatta bağıra bağıra şarkı söyler; kimimiz ise müzik yapar, enstrüman çalar!.. Müzik yapmak, müzisyen olmak ayrıcalıklı bir durumdur!.. Bunun için çok çalışmak mı gerekir; yoksa yetenek doğuştan mı gelir?..
Günümüzde birçok insan, kaliteli müzik yapan kişilerin, çaldıkları enstrümana ya da notalara çok fazla zaman harcayarak bir noktaya geldiklerini düşünür fakat Karolinska Enstitüsü’nden Miriam Mosing’in yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre, müzik yeteneği doğuştan geliyor. Hatta gerçek bir müzisyen olmak için, tüm bu yeteneğin genlerimize kazılmış olması gerekiyor!..
Araştırmasını binlerce tek yumurta ikizi ve farklı kardeş genleri üzerinde geliştiren Mosing, kişinin ses perdesi, melodi ve ritim duygularının geliştirilip geliştirilemeyeceği üzerinde uzun süren bir çalışma yaptı. Ne yazık ki ortaya çıkan sonuçlara göre, doğuştan belli bir seviyede yetenek olmayınca yoğun pratiklerin hiçbir gelişme göstermediği ortaya çıktı.
Tabii ki bu sonuç, genleri müziğe yatkın kişilerin hiç çalışmadan müzisyen olacakları anlamına da gelmiyor. Kişi, müzik yeteneğine sahip olsa bile içindeki müzisyene ulaşmak için büyük çaba sarf etmeli!.. Ya da müzik yeteneğine doğuştan sahip olmayan biri, müzikle uğraşmayı seviyorsa müzikten asla vazgeçmemeli!..
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!