
NASA yönünü Venüs’e mi çevirdi?
Uzay’da başka yaşamları araştıran NASA bir yandan da Mars’ta yeni koloniler kurmaya hazırlanıyordu. Şimdi ise gözünü Venüs’e dikti…
Herkes Mars görevine odaklanmışken NASA’nın yeni bir planı daha ortaya çıktı. Buna göre NASA, dünyaya en yakın gezegen olan Venüs’e gitmek için çalışmalara başladı. Peki ama neden Venüs?
Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinen Venüs, Güneş’e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya’nınkine göre Güneş’e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir. Bir diğer adı da ‘Çoban Yıldızı’dır. Görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.
Güneş’e yaklaşık 108 milyon kilometre uzaklıkta oldukça dairesel bir yörünge üzerinde, bir devrini 224,7 günde tamamlar. Venüs’te sıcaklık çok yüksektir (400° C). Kalın ve yoğun bir atmosferi vardır. Kendi çevresinde 243 günde, güneş çevresinde ise 224 günde döner. Yani 1 venüs günü, 1 venüs yılından daha uzundur. Diğer gezegenlerin aksine kendi çevresinde ters yönde döner.
Peki, NASA’nın Venüs çalışmaları ne? Şu anda prototip aşamasında olan HAVOC projesi ile iki astronotun bir ay süresince Venüs’ün atmosferinde havada süzülmesi mümkün olacak. Venüs’te NASA’yı bekleyen en büyük sorun ise sülfürik asitten korunmak ve sistemlerin zarar görmesini engellemek olacak. Testin avantajlı yanı ise genel itibarıyla Dünya’ya benzer bir yapıda bulunan Venüs’te yapılacak olan testlerin Mars’taki testlere nazaran daha kısa sürecek olması. Eğer yapılan testler başarıya ulaşırsa ileride Venüs’te şehirler kurmak ve yaşamak hayal olmaktan çıkabilir.
Bakalım, NASA çalışmalarına nerede ağırlık verecek?..
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!