Nasıl Oluyor Da Mide Asidi Midenin Kendisine Zarar Vermiyor?
Öğünlerde sindirimi çok yüksek mide asidi gerektiren besinleri yer ve sindiririz. Bazı besinlerin sindirimi zordur ve daha uzun süre ister. Mide asidi tüm bunların üstesinden gelir ve her tür besini parçalayarak sindirime yardımcı olur. Mide asidi neleri eritir bir bilseniz. Ama tüm bunlara rağmen her yemek sonrası kendi salgıladığı mide asidinden etkilenmez. Yani yiyecekleri parçalayan kendi asidi kendisine zarar vermez. Peki bu nasıl oluyor?
Kahvaltıdan akşam yemeğinin son lokmasına kadar midemiz 1.4 litre sindirime yardımcı sıvı üretir. Bu sıvının ana maddesi hidroklorik asittir. Bir kase dolusu hidroklorik aside bir parça çinko atılsa çinkonun nasıl eridiğini görmek mümkündür. Kustuğunuzda genzinizde oluşan yanmanın sebebi yine mide asididir. Bu yanma mide asidinin gücü ile meydana gelir.
Hidroklorik asit, mide sıvısının % 0,5’ini oluşturmasına rağmen oldukça yağlı, soslu ve ağır bir yemeği bile sindirmeye yeter. Sindirim sıvısının geri kalanını ise sodyum klorür, potasyum klorür ve biraz da kalsiyum oluşturur. İşte hidroklorik asit, sodyum klorür, potasyum klorür ve kalsiyumdan oluşan bu karışım, “pepsin” denilen mide enzimlerini etkin hale getirir. Sindirim denilen olay elimizdeki yiyecekten bir lokma alıp çiğner çiğnemez başlar. Bu aynı zamanda kimyasal reaksiyon zinciridir. Mide hidroklorik asit üretebilmek için gastrin hormonu salgılar.
Midemizin içi pek çok mikroorganizmayı öldürecek yahut bloke edecek donanımdadır. Ama buna rağmen şaşırtıcı şekilde, kendi ürettiği kimyasallar kendisine zarar vermez. Midenin kendi asidine karşı kendini koruyan bir savunma mekanizması mevcuttur. Mide çeperinde yer alan epitelyum hücreleri kendini devamlı olarak yeniler. Sürekli devam eden bu asit banyosu sırasında her bir dakikada 500 bin epitel hücre üretilir ve yerine yenileri konulur. İşte mide dokusu bu asidin vereceği zarardan bu şekilde korunmuş olur.
Yine vücudumuzun savunma amacı ürettiği mukus da epitelyum hücreleri tarafından yapılır ve mide duvarını adeta yapış yapış bir astar gibi kuşatır. Bu yapışkan sıvıdan mide çeperinde o kadar çok vardır ki boş bir midenin neredeyse yarıya yakınında mukus bulunur. Mide çeperi kendi antiasidini de üretir. Bu maddenin adı bikarbonattır. Mide, özel ph sensor molekülleri sayesinde asidik ortamdan alkali ortama geçebilmektedir.
İşte mide asidinin gücü böyle bir şey. Taşı bile sindirecek kuvvette ama kendisine zarar vermeyecek kadar dikkatli ve özenli bir sistemle kuşatılmış.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!