
Neden ağlarız?
Kadınlar erkeklerden neden daha fazla ağlar?
Ağlamanın ardındaki nedenleri bilimsel olarak nasıl açıklarız? Ağlamanın yararları nelerdir? Hangi evrimsel nedenler onu ortaya çıkarmıştır?
Yapılan bütün araştırmalar, kadınların erkeklerden daha fazla ağladığını gösteriyor.
Psikolog William Frey’in 1982 yılında yürüttüğü bir araştırma, kadınların ayda ortalama 5,3 kez, erkeklerin ise 1,3 kez ağladığını ortaya koymuştu. Kadınların her ağlaması ortalama 5-6 dakika sürerken erkeklerinki 2-3 dakikayla sınırlıydı.
Hollanda’daki Tilberg Üniversitesi’nden psikolog Ad Vingerhoets’in yürüttüğü araştırma, ağlama konusunda kadınlarla erkekler arasında fark olduğunu ve bunun çocukluğa dayandığı gösteriyor.
Bebeklerin cinsiyeti ne olursa olsun, ağlamaları arasında bir fark yoktur. Peki, sonrasında ne oluyor da cinsiyetler arasında fark oluşuyor?
Vingerhoets, zengin ülkelerde ağlama oranının arttığını, refah ile birlikte insanların duygularını daha kolay dışa vurduğunu belirtiyor. Ama kadın ve erkek arasında farkı oluşturan bu değil.
Prostat kanseri tedavisi amacıyla testosteron seviyesini düşüren ilaçları kullanan erkeklerin daha fazla ağladığı görülüyor, yani erkeklerin normalde daha az ağlamasında testosteron hormonunun etkisi bulunuyor.
İnsanların neden ağladığına ilişkin yapılan herhangi bir araştırma olmasa da ağlamanın pekçok farklı nedeni olduğunu biliyoruz. Kimi zaman fiziksel acı kimi zaman duygusal travma kimi zaman da mutluluk ağlama sebebi olabilir.
Vingerhoet’un gönüllü denekler üzerinde yaptığı bir başka araştırma da ağlamanın faydalarını ortaya koyuyor.
Araştırmada, deneklere, Hayat Güzeldir (Life is Beautiful) ve Hachi: A Dog’s Tale (Hachi: Bir Köpeğin Hikayesi) isimli filmler izlettiriliyor. Deneklerden filmden hemen sonra, 20 dakika sonra ve iki saat sonra birer form doldurmaları isteniyor.
Film seyrederken ağlamayanlar herhangi bir değişiklik bildirmezken, ağlayanların ruh halinde önemli iyileşmeler kaydediliyor. Yani araştırmaya göre, ağlayan kişiler rahatlıyor.
Kaynakça: BBC
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!