Neden Hıçkırıyoruz, Hıçkırık Neden Oluşur?
En zamansız zamanlarda, huzuru kaçıran, mahcup eden, sıkıntı veren reflekslerden birisi de hıçkırıktır. Hıçkırığın nedeni nedir, hıçkırık neden olur hiç düşündünüz mü? Kuşkusuz sadece hıçkırık tuttuğunda aklınıza gelmiş ve hıçkırık sona erince de unutulup gitmiştir. Ama bu yazıyla karşılaştığınıza göre hıçkırık mekanizmasının ne olduğunu öğreneceksiniz demektir.
Hıçkırık denildiğinde akla ilk gelen şey diyafram kasıdır. Akciğerlerin hemen altında bulunan bu kas derin nefes alabilmek için karın boşluğuna doğru alçalarak düzleşiyor ve havanın akciğerlerden boşaltılması için de tekrar yukarı doğru genişleyerek kubbe şeklini alıyor. İşte biz hıçkırırken diyafram aniden ve şiddetli şekilde kasılıyor. Ama bu kasılma işlemini yaparken diyaframa göğüs ve boyun bölgesindeki kaslarla kaburgalardaki kaslar da destek oluyor. Bu kaslar hep birlikte kasılırken ses telleri de birdenbire kapanarak hıçkırık sesini oluşturuyor. Hıçkırık mekanizması beyin kökü denilen beynin omuriliğe bağlandığı yerde üretilir. Tıpkı hapşırma gibi hıçkırma mekanizması da beyin kökünde oluşur.
- Hıçkırma eylemini tetikleyen şeylerin başında genellikle yeme içme yahut yeme içme sırasında hava yutma gelir. Mide yemek esnasında çok genişlerse mide asidi yutak denilen bölgeye ilerler ve sinirleri uyararak hıçkırık refleksini tetikler.
- Hıçkırık iki kalp atışının arasında meydana gelir. Kalp kasının kasıldığı sırada nefes borusu da kapanır ve hıçkırık oluşur. Hıçkırık iki kalp atımından sonra olabildiği gibi dört kalp atımından sonra da olabilir.
- Hıçkırık diyaframı etkileyen sinirin uyarılması ile oluşur.
- Hıçkırık çoğunlukla kısa sürer. Kısa süreli hıçkırıklar bir hastalık işareti değildir. Bebeklerdeki hıçkırık yahut hızlı yemek yenildiğinde hava yutma ile ilintili ortaya çıkan hıçkırık, aşırı gülme, fazla sigara ve alkol kullanma sonucunda ortaya çıkan hıçkırık tehlikesiz ve geçici hıçkırıktır. Hıçkırık sık sık tekrarlıyor ve uzun sürüyorsa bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!