Neden Şarkılar Aklımıza Takılıp Kalır?
Pek çoğumuza olur; açık radyodan gelen bir melodi, yanımızda mırıldanan bir şarkı, önünden geçtiğimiz mağazadan taşan müzik yahut oturduğumuz kafede çalınan güzel şarkı sözleri bir bakmışız ki dilimize dolanıvermiş. Bazen yarım bazen de tam gün o şarkıyı mırıldanır dururuz. Sözlerini tam bilmesek bile boşlukları kendi uydurduğumuz şarkı sözleri ile doldururuz. Bu durum bir süre sonra rahatsız edici bir hal almaya başlar. Bir de üstüne üstlük bu durum yani hiç durmadan şarkı söylemek bulaşıcıdır. Bizi duyan birisi de aynı şarkıyı mırıldanmaya başlar. Buna bilimde kulak kurdu deniliyor. Beyinde adeta virüs etkisi yapan bu ezgiler ve şarkı notaları bilim adamları araştırma yapması konusunda harekete geçirmiş. Bilim adamları bunu, insan beyninin şablonlara olan düşkünlüğü olarak açıklamış ve hemen herkesin bu deneyimi yaşadığını açıklamış. Kafamızda dönüp duran bu ezgilerin akılda kalıcı ve basit şarkı sözü ezgileri olduğu saptanmış. Beynimiz eğer yorgun ve gerginse biz de bu ezgileri daha fazla tekrar etme eğiliminde oluyoruz.
Bilim adamlarının yaptığı araştırma sonucunda ezgilerin bazı kısımları çıkarıldığında, bilinen diğer ezgilerle boşlukların doldurulduğu; bunun da beyindeki işitsel kortekslerin aktif kalmasıyla açıklandığı saptanmış. Şarkıların anıya dönüştükleri yerin de işitsel korteks olduğu düşünülürse olay daha da iyi anlaşılacaktır. Bu rahatsız edici durumdan kurtulmanın yolları var mıdır peki? Bir şarkıyı saplanıp kaldığı yerden söküp atabilmek için yeni müzikler dinlenilebilir. Ama o da aynı etkiyi bırakıyorsa farklı aktiviteler denemek ve dikkati başka tarafa yönlendirmek gerekir. Kitap okuyarak, film izleyerek yahut örgü örerek kulak kurularından kurtulabilirsiniz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!