
Nesli tükenen hayvanlar: Hazar Kaplanı
Kedigiller ailesinden olan Hazar kaplanının bir diğer ismi ile Pers kaplanının doğduğunda kör olduklarını ancak doğumdan 10 gün sonra gözlerinin açıldığını biliyor muydunuz?
Dünyada bilinen türler içinde Hazar kaplanı, en büyük üçüncü kaplandı
Yalnız yaşayan hayvanlar olarak bilinen Hazar kaplanlarının rengi, Bengal kaplanına benzemekle birlikte Bengal kaplanlarından daha küçüktü.
Hazar kaplanlarının tüyleri sıktı ve çizgileri soluktu. Bacakların dış kısımları sarı, iç kısmı ise beyazdı. Hazar kaplanlarının kuyruğu da sarı renkte idi, üzerinde sarı-beyaz çizgiler bulunurdu. Kışın saçı çok uzun olan Hazar kaplanlarının iyi gelişmiş bir karın yelesi ve kısa bir ense yelesi vardı. Hazar kaplanlarının gövde ve boyun altı beyaz renkteydi ve daha sarkıktı; kulakları ise kısa ve küçüktü.
Çiftleşme mevsiminde dişi ve erkek Hazar kaplanı birlikte görülürdü. Erkek kaplan dişiden daha büyüktü.
Hangi bölgelerde yaşıyordu?
Hazar kaplanı, batıda Türkiye dâhil olmak üzere Hazar Denizi etrafında, Kafkasya Bölgesi’nde; İran, Türkmenistan ve Afganistan’ın kuzey kesimleri ile Moğalistan bölgelerinde yaşamaktaydı.
Ülkemizde Irak sınırındaki dağlarda ve vadilerde; Siirt, Şırnak, Uludere ve Çukurca (Hakkâri) bölgelerinde, yakın zamanlara kadar Hazar kaplanlarının yaşadığı biliniyor.
Ne zaman soyu tükendi?
En son 1970 yılında Rusya’da türünün son üyesinin ölümü ile soyu tükenen Hazar kaplanı, nesli tükenen hayvan grupları arasında yer alıyor. Türkiye’deki son Hazar kaplanı, 1970 yılında Şırnak’ta bir köylü tarafından vurulmuştur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!