
Nesli tükenen hayvanlar: Mamut
Uzun, kıvrık dişleri ve uzun hortumları ile bir mamut resmine baktığınızda onların fillerin ataları olduğunu anlayabilirsiniz.
Mamutlar da diğer pek çok hayvan türü gibi günümüzde yaşamıyor. Fil ailesinden olan mamutların son üyeleri MÖ 1.700 yılında yaşamıştır. Bulunan en eski mamut kalıntıları, 4 milyon yaşındadır. Mamutların ilk olarak Afrika kıtasında ortaya çıktığı ve oradan Avrupa ve Asya’nın kuzey bölgeleri ile Kuzey Amerika’ya yayıldıkları; zamanla soğuğa ayak uydurmuş oldukları düşünülüyor.
Yaklaşık 4,5 m boyları ve 8 ton ağırlığındaki bu heybetli hayvanlar, animasyon filmlerinde sempatik görünse de aslıda oldukça tehlikeli idiler. Mamutların postlarının kalınlığı onların soğuk iklimlerde yaşadığını gösteriyor. Üzeri 10 – 50 cm uzunluğunda, yumuşak kızıl sarı kıllarla kaplı olan mamutların, buzul çağında yaşadığı tahmin ediliyor.
Sibirya’da buzlar arasında etiyle, kıllı derisiyle birlikte, hiç bozulmamış mamut fosillerine rastlanmıştır. Günümüze kadar hâlen mamutların fildişiyle yapılmış ev eşyaları ve süsler bulunuyor.
Mamut türleri:
- Yünlü mamut
- Step mamudu
- Güney fili
- Cüce mamut
- Preri mamudu
Neden soyları tükendi?
Mamutların neslinin tükenmesinin nedeni de tam olarak bilinmemekle birlikte, aşırı avlanma ya da buzul çağı sonundaki iklimsel değişimlerin buna neden olabileceği ileri sürülüyor.
Fosil neydi hatırlayalım:
Çok eski zamanlarda toprak altında gömülü kalmış ve orada taşlaşmış durumda bulunan bitki ve hayvan kalıntılarına fosil deniliyor. Fosiller eski jeolojik devirlerdeki hayat hakkında zamanımıza ışık tutuyor. Yani geçmiş dönemlerdeki yaşam şekilleri ve dünya hakkında bize bilgi veriyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!