
Nesli tükenmekte olan hayvanlar: Kutup ayısı
Kutup ayıları, soğuk kuzey kutup bölgesinde yaşamaya devam etse de bölgedeki buzulların erimesi kutup ayılarının yaşam alanını tehlikeye sokmuştur.
Araştırmalara göre kutup bölgesindeki buzulların erime durumu değişmezse; bu hayvanların büyük bir çoğunluğu ya açlıktan ölecekler ya da sularda boğulup yok olacaklar.
Tahminen önümüzdeki 45 yıl içinde kutup ayılarında %30’luk bir azalma olacak. İlerleyen dönemlerde ise nesli kaybolan diğer hayvan türleri gibi kutup ayılarının da soyu tükenecek. Bu nedenle kutup ayıları; Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından 2006 yılında vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türler başlığı ile tehdit altındaki türler kategorisine alınmıştır.
Kutup ayılarını tanıyalım
Beyaz ayı veya deniz ayısı da denilen kutup ayıları, ayıgiller ailesinden geliyor.
Yaşamakta olan en büyük kara etoburu (sadece et-balık gibi diğer canlı hayvanları avlayarak beslenen hayvan türü) olan kutup ayıları resimlerde sempatik görünse de süper yırtıcı hayvanlardır.
Yetişkin bir kutup ayısı 2,6 metre uzunluğa ve 900 kiloya sahiptir. Dişi kutup ayıları, erkeklerin hemen hemen yarısı kadardır. Ortalama bir yavru kutup ayısı doğduğunda 700 gram ağırlığındadır.
Kalın beyaz kürkleri ile yaşadıkları çevreye çok iyi uyum sağlayan kutup ayıları, kürkleri sayesinde soğuktan korunurlar. Beyaz rengi sayesinde buzullar üzerinde saklanabilen kutup ayıları; karada, denizde, buz üzerinde ve su içindeyken rahatlıkla avlanabilir. Çok iyi yüzebilen kutup ayıları en çok balık ve foklarla beslenir. Kutup ayıları, aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin ararlar.
Sevimli görüntüleri ile kutup ayılarını izleyelim:
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!