Newton Kimdir, Hayatı ve Bilime Katkıları Nelerdir?
Fizik denilince akla ilk onun ismi gelir. Yer çekimi kuvvetini bulan kişinin ta kendisidir. Dünyaca ünlü bilim adamı Newton’un bilime katkıları çok fazla olmuştur. Yazımızın devamında newton hayatı ve bilmeniz gereken tüm yönleri sizlerle paylaşıyor olacağız.
Isaac Newton 4 Ocak 1643 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Astronom, fizikçi, filozof ve matematikçidir. Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Babasını hiç göremeyen Newton, başarılı bir hayat sürmüştür. Doğmadan 3 ay önce babasını kaybeden Newton buna rağmen büyük bir bilim adamı olmayı başarmıştır. Fizik, matematik, filozof ve astronom alanında çok sayıda newton yasaları ortaya koymuştur. Normal süreden daha erken dünyaya gelmiş ve doğduğunda çok emsallerinden çok küçük yapıda olmuştur. Çocukluğunda zayıf ve cılız bir yapısı vardı. Emsallerinin aksine oyuncaklarını kendi yaratır ve zekası ile yeni oyunlar bularak çocukluğunu geçirirdi. Su çarkları, oyuncaklar, değirmenler, resimler ve tahtadan oyuncaklar çocukluk döneminde başarılarıdır.
Newton Kimdir?
12 yaşında King’s School’a kaydı yapılmış ve eğitim hayatına başlamıştır. 1661 yılında bu okuldaki eğitimini tamamlamıştır. Eğitimine devam etmek için köyünde bulunan eczacının evinde kaldı. Evde bulunan tüm kitapları kısa sürede okudu. Tam bir bilgi canavarı olan Newton, matematik öğretmeni tarafından keşfedilmişti. Bu bölümde ısaac newton hayatı kısaca anlatmaya devam ediyoruz. 1664-66 yılları arasında bazı çalışmalar yaptı ve bu çalışmaları uzun süre gizledi. 1664 yılında üniversite eğitimine başlamak istemiş ancak veba virüsü nedeniyle eğitimine başlayamayarak annesinin evinde kalmak zorunda olmuştur. 2 yıl annesinde kalmış ve bu sürede önemli buluşlara imza atmıştır.
1667 yılında Cambridge’e geri dönmüş ve Trinity kolejine üye olarak atanmıştır. 1668 yılında yansımalı teleskopu icat etmiştir. Aynı süreçte kitap yazmak için ciddi çaba sarf etmiştir. Yine aynı dönemde Pertürbasyon kuramını bularak Neptün ve Plüton gezegenlerinin bulunmasını sağlamıştır. 25 yaşından önce astronomi ile ilgili olarak çok sayıda çalışma yapmış ve bu çalışmalar bilim dünyasını şaşkına çevirmişti. İntegral, diferansiyel, beyaz ışık analizi, genel çekim kanunu gibi çalışmaları Newton’un bilime olan en büyük katkıları arasında gösterilmektedir.
Isaac Newton Hayatı
Isaac Newton asabi ve ürkek bir yapıya sahipti. En büüyk korkusu kendisine itiraz edilmesiydi. Pek çok eserini dostlarının uzun ikna çabaları sonunda yayımlatmıştır. Yazımızın son kısmında ısaac newton kimdir sorusunun yanıtlarını aramaya devam edeceğiz. Bu bölümde Newton’un bilime katkılarını maddeler halinde özetlemek istiyoruz.
- Eylemsizlik ilkesini buldu.
- Kütle çekim yasasını icat etti.
- Türev ve integralin biribiri ile ters olduğunu buldu.
- Şekillerin alan hesaplaması için integrali buldu.
- Eğrilerim eğimlerini ortaya çıkardı.
- Newton mekaniği kuramını ortaya koydu.
- Newton hareket yasalarını icat etti.
Newton Hareket Yasaları
Newton hareket yasaları kendi adıyla anılmaktadır. Bu alanda yaptığı çalışmalar şu şekildedir.
- Eylemsizlik Kanunu: Hareket uygulanmayan cisim bulunduğu merkezda hareketsiz durur. Hareket eden cisim doğru üzerinde sıfır ivme ile hareket eder.
- Kuvvet f, kütle m ve sabit ivme a ise f=ma olarak sabittir.
- Etki-Tepki Kanunu: Etki ve tepki ters yönde kuvvetlerdir ve birbirine eşittir.
Newton Buluşları
Newton buluşlarını yukarıda detaylı olarak anlatmış olduk. Bilim adına yapmış olduğu bu çalışmalar sonraki yıllarda ve hatta günümüzde de bilim adamlarına ışık tutmuştur. Pek çok şeyi o yıllarda ortaya koyabilen bu müthiş insan günümüzde de yapılan çalışmalarda konu olmayı başarmıştır. Newton’un hayatı, bilime katkıları ve diğer yanları özet olarak bu şekildedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!