
Nostradamus kimdir? Nostradamus kehanetleri
Nostradamus kimdir? Nostradamus kehanetleri nasıl ortaya çıkmıştır?
Asıl adı Michel de Nostredame olan Nostradamus, 14 Aralık 1503 tarihinde doğmuştur. Fransız hekim, eczacı, kâhin ve astrolog olarak bilinir.
Dedesi Yahudi olan Nostradamus‘un bu, Nostredame soyadının dedesinden geldiği düşünülmektedir. İlaç ve Tıp konusundaki ilk eğitimini, 1529’da kaydolduğu Montpellier Fakültesi’nde almıştır. 1531’de soylu bir ailenin kızıyla evlenmiş ve bu evlilikten iki çocuğu olmuştur. Ancak eşi ve çocukları 1534’teki salgın sırasında öldüler. Agen’de tanıdığı Rönesans entelektüeli denilebilecek Julius Sezar Skaliger adlı İtalyandan Okültizm hakkında bir hayli bilgi aldı.
Nostradamus, 1547’de ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten altı çocuğu oldu. Anne Ponsard adlı ikinci eşiyle oturduğu ev günümüzde Nostradamus Müzesi olarak bilinmektedir. 1546-47 yıllarında başlayan veba salgınları sırasında hazırladığı özel tedavi yöntemleri ve ilaçlarla popüler olmuştur.
1547 ile 1549 arasında yaptığı İtalya yolculuklarında, İtalya Milano’da bir simyacı ile tanıştı. Bu simyacıdan öğrendikleriyle 1552’de ilaçlar üzerine yazdığı ilk kitabını yayımladı. Nostradamus, çağdaşları gibi astrolojiyle de ilgilenmiştir. 1550 yılından itibaren gök cisimlerini esas alarak yaptığı kehanetler içeren bir almanak yayımlamaya başlamıştır. Kehanetleri de bu dönemde ilgi görmeye başlamıştır. Kehanetlerini içeren dörtlüklerin altına “Nostradamus” imzasını atmıştır.
Nostradamus, Latince’de “bizim hanımımız” anlamına gelmektedir. Damus, “biz bizim olan şeyleri veriyoruz” ya da “biz derde deva olan şifa ilacını veriyoruz” anlamına gelir.
Kehanetlerini bir kitapta toplamaya karar veren Nostradamus, 1555’te Salon-de-Provence’e yerleşti. Toplam 10 adet olan ünlü ‘yüzlük’lerinin ilk kitabını 1555’te Fransa’nın Lyon kentinde yayımladı. Bu kitapların her biri yüzer dörtlükten oluştuğu için “Yüzlükler” adıyla tanınırlar. 1558’de kitabını daha da genişletti ve krala ithaf etti. 1560 yılında ise saray hekimliğine atandı.
Nostradamus’un ünü gittikçe yayıldı ve Catherine de Médicis’nin astrologlarından biri oldu. 1564 yılında Catherine de Médicis onu saraya çağırdı. Bu dönemde Kral IX. Charles’ın hekimi ve danışmanı olarak ilan edildi. 1581 yılında ise kehanetlerinden dolayı kilise tarafından aforoz edildi.
Nostradamus’un kitaplarındaki kehanetleri açık ve net değildir. Yorum gerektiren, sembolik ifadelerden oluşurlar. Bir okültist olan Nostradamus okultizmin sembolizm ilkesini esas almıştır. Kehanetlerini yalnızca “anlayabilenler” için ve aynı zamanda kilise ve dindarlar tarafından suçlanmamak için bu şekilde hazırlamıştır. Geleceğe dair birçok öngörüde bulunan Nostradamus, bu görülerini oldukça sembolik bir şekilde ele almıştır ve birçok örtüleme yöntemine başvurmuştur.
Araştırmacılara göre Nostradamus’un başvurduğu bu örtüleme yöntemlerinden bazıları şunlardır;
* Semboller kullanma
* Sözcükleri ters çevirme (anagramme)
* Mitolojik referanslar verme
* Sözcüğün yalnızca bir harfini değiştirme
* Kitabında Fransızca’dan başka, Latince, İspanyolca ve İbranice sözcüklere de yer verme.
Gut romatizması ve su toplaması nedeniyle Nostradamus’un durumu ağırlaşmış ve 1 Haziran 1566 gecesi kendisine “İyi geceler” diyen bir papaza “Bu son gecem. Sabaha ölmüş olacağım…” demiştir.
Nostradamus, 2 Temmuz 1566 sabahı, 62 yaşındayken odasında ölü bulundu. Böylece Nostradamus’un son kehaneti kendi ölümü oldu. Nostradamus’un ölümü, 141′inci kehanetindeki gibi oldu. Bu kehanette “Kralın armağanını aldıktan sonra, bir saray dönüşü, verecek son soluğunu. En sevgili dostları, yakınları yatağının ve sedirin başında, ölmüş bulacaklar onu…” demiştir.
Okültizm nedir?
Okültizm, geçmiş çağlarda doğa, evren, tesirler, insan ve evren ilişkileri ve gelecek hakkında gerek medyum tarzı yollarla aktarılan derin bilgiler bütünüdür.
Okültizm terimi Latince’de “gizlemek, saklamak” anlamına gelen “occulere” sözcüğünden gelen, “gizli, saklı” anlamındaki occultus sözcüğünden türetilmiştir. “Gizli ve saklı olanın bilgisi” anlamına gelir. Buradaki “gizli ve saklı olan” ifadesi hem görünmeyen aleme, hem doğaüstü denilen fenomenleri kapsar. Okült sözcüğü okültizm adının sıfatı olup günümüzde “okültizm ile ilgili” anlamında kullanılır.
Gizlibilimler de denilen okültizmin kapsadığı alanlar arasında maji, astroloji, nümeroloji, simya, sembolizm, teürji, psişürji , kahinlik veya falcılık türleri sayılabilir. Kimileri terimi yalnızca Avrupa okültizmi ile sınırlarsa da, kimi yazarlar diğer kıtalardaki okült çalışmaları da bu terimin kapsamında değerlendirirler.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!