
Odyoloji nedir? Odyolog kime nedir?
Odyoloji, yeni bir sağlık alanı olup genel anlamda “işitme bilimi” olarak ifade edilmektedir.
Odyoloji, kişilerin işitme ve denge bozukluklarını saptayan, tedavi ve rehabilitasyonunu yapan bir bilim dalıdır.
Odyolojinin en ayrıntılı ifadesi ise “normal işitme ve denge fonksiyonları ile ilgilenen; bunun yanı sıra işitme ve denge bozukluklarının önlenmesine yönelik çalışmalar yapan; kendi alanına özgü test yöntemleri ile işitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi ve tespit edilmesine yönelik uygulamaları içeren; belirlenen bozukluğa bağlı olarak uygun cihaz seçimi ve uygulaması da dahil olmak üzere gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesini kapsayan bir bilim dalıdır.”
Odyoloji bilim ve sağlık alanının uygulama yetkisi “odyolog” olarak isimlendirilen meslek elemanı tarafından temsil edilmektedir. Odyolog’a, “odyoloji uzmanı” ya da “işitme bozuklukları uzmanı” da denilmektedir.
Odyoloji bilimi çeşitli testler kullanarak insanların normal düzeyde duyup duymadıklarını, eğer normal düzeyde duymuyorlarsa işitmenin hangi bölümlerinin etkilendiğini ve işitme kaybının ne düzeyde olduğunu, denge bozukluğunun durumu ve işitmeye olan etkisini tespit etmeyi amaçlar.
Odyologlar, Kulak Burun Boğaz doktoru ile birlikte işitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısını koyar ve tedavi ve rehabilitasyon konusunda danışmanlık yapar.
Türkiye’de kimi odyologlar konuşma terapisti olarak özel eğitim merkezlerinde, özel kliniklerde, üniversitelerde çalışabilmektedir.
Odyoloji bilimi çok çeşitli disiplinlerle karşılıklı ilişki ve etkileşim içindedir. Kulak Burun Boğaz hekimleri, odyometristler, dil konuşma terapistleri, özel eğitim uzmanları, işitme engelliler öğretmenleri, fizyoterapistler, psikologlar odyologlarla zaman zaman birlikte çalışır.
Odyologların çalışma alanları
– İşitme kaybı tipinin ve derecesinin tespit edilmesi. İşitsel Sistemin değerlendirilmesi.
– Orta kulak patolojileri, koklear patolojiler, retro- koklear patolojilerin ayırıcı tanısı
– Vestibüler sistemin değerlendirilmesi
– İşitme taraması yapma ve yönetme
– Endüstri Odyolojisi alanında işitme taraması ve gürültü tespiti çalışmaları
– İşitme cihazlarının uygulanması ve rehabilitasyonu
– Koklear implant aday değerlendirme, rehabilitasyon, programlama ve takibi
– Bilgilendirme ve danışmanlık
Türkiye’de odyoloji
Türkiye’de odyoloji eğitimi, 1967 yılında lisansüstü düzeyde Hacettepe Üniversitesi’nde başlamıştır.
Odyolog’luk 2011 yılı itibariyle ülkemizde meslek tanımı yapılan ve resmen tanınan bir meslek olmuştur.
Odyoloji alanında halen yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanmaktadır.
2001 yılına kadar üniversitelerde “yüksek lisans” programlarında yetiştirilen uzman odyologlar, bu tarihten sonra lisans bölümlerinin açılmasıyla yetişmiştir.
İlk Odyoloji bölümü İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2011 yılında açılmıştır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!