Okyanuslar Neden Donmuyor?
Okyanuslar daima gizemli olmuştur. Bu uçsuz bucaksız derin çanaklar, hem kıtaları birbirine bağlar hem de içlerinde birbirinden büyülü hikayeler saklar. Okyanuslarla ilgili sayısız soru gelir akla. O sorulardan birisi de okyanusların neden donmadığıdır. Öyle ya göller, nehirler ve aslında genel olarak tatlı sular kışın belli bir sıcaklık altında donarken deniz suyu ve okyanuslar donmuyor. Peki neden? Gelin yavaş yavaş bu gizemin içine doğru yol alalım.
Büyük su kütleleri ısı rezervuarı görevi görürler. Okyanusların yüzölçümü göllerden daha büyük olduğu için daha fazla ısıyı tutar ve bu ısıyı daha uzun süre muhafaza ederler. Bunun dışında okyanuslar sabit değildir. Okyanuslardaki dalga ve gelgitler buz oluşumunu zorlaştırmaktadır. Ayrıca suyun donma noktası da sabit değildir.
Normal şartlarda tatlı su 0 santigrat derecede donmaya başlar. Bu derecede bazı su molekülleri sıvı olarak kalmaya devam etse de diğerleri ısı kaybeder ve kristalleşir. Ama tuz suda çözündüğü zaman molekülleri atomlarına ayrışır. Yani sodyum ve klor şeklini alır. Suyun H2O molekülerini kendine çeken bu iyonlar onların etrafını çevreler. Yani bazı su moleküllerinin buz kristallerine tutunması önlenmiş olur. Bu da donma olayını yavaşlatır.
Sonuç olarak suda çözünen tuz donma noktasını düşürür ve deniz suyu -2 dereceye düşer. İşte donma noktası bu seviyeye gelince denizlerin tuzlu suyu hareketini ve titreşimini korumuş olur. Okyanusların donmama sebebi budur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!