Olimpiyat Halkaları
Olimpiyat bayrağı üzerinde yer alan halkaların anlamı nedir, olimpiyat halkaları neden farklı renklerde, olimpiyat halkaları neyi ifade ediyor, sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. Merak edilen ve farklı kaynaklarda yanlış bilgilere yer verilen soruların detaylı cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. İşte o merak edilen olimpiyat halkaları hakkında bilgive gerçek anlamları…
Olimpiyat oyunları denilince akla gelen belli başlı semboller vardır. Bu semboller, oyunların başlaması ya da devam etmesinde önemli etkenlerdir. Olimpiyat oyunlarının en önemli sembolü, bayrağıdır. 5 adet farklı renkte iç içe geçmiş halkadan oluşan bu bayrak, aynı zamanda olimpiyat halkaları olarak da bilinir. Şimdi kısaca olimpiyat halkaları ne anlama gelirsorusuna cevap bulalım…
Olimpiyat halkalarının kullanıldığı olimpiyat bayrağı 1920 olimpiyatlarından beri kullanılıyor. Beyaz zemin üzerine 5 adet farklı renkte halkanın iç içe geçmesi ile oluşturulan bayrak 6-12 Mayıs 1913 tarihleri arasında yapılan toplantıda Baron Pierre de Coubertin tarafından komiteye sunulmuş ve onay alarak kullanılmaya başlanmıştır. Bayrakta yer alan halkalar, mavi, siyah, kırmızı, sarı ve yeşil renklerindedir. Halkaların dünya üzerindeki farklı 5 kıtayı temsil ettiği açıklanmıştır. Bu halkalardaki renklerin ise olimpiyat oyunlarına üye olan ülkelerin bayrak renklerinden alındığı da yapılan bir diğer açıklamadır. Renklerine göre olimpiyat halkaları hangi kıtaları temsil ederdiye soracak olursak; mavi halkanın Avrupa’yı, sarı halkanın Asya’yı, siyah halkanın Afrika’yı, yeşil halkanın Avustralya’yı ve kırmızı halkanın da Amerika’yı temsil ettiği bilgisini verebiliriz.
Halkaların ayrı değil de iç içe geçmiş şekilde konumlandırılması, kıtalar arasındaki dostluk, barış ve sevginin yansıması olarak kenetlenme anlamını taşıyor. Olimpiyat halkaları ve olimpiyat bayrağı oyunlar sırasında mutlaka yer alması gereken detaylardır. Olimpiyat halkalarının dışında yine büyük önemi ve anlamı olan diğer detaylar ise şu şekildedir.
Olimpiyat Yemini: Olimpiyat oyunlarının açılışında bütün ülkelerden gelen amatör sporcuların katılımı ile gerçekleştirilen bir törenle, tüm sporcular olimpiyat yemini eder. Her ülkeden bir adet temsili sporcu seçilir ve ülkesini temsilen, diğer sporcular adına da olimpiyat yeminini eder. Olimpik sporcu olmak için edilmesi gereken yemin ise şöyledir; “Olimpiyat Oyunlarında ülkemin şerefi ve sporun zaferi için kurallara uyarak dürüst yarışacağımıza ve gerçek sportmenlik ruhu içinde mücadele edeceğimize and içerim.”
Olimpiyat Meşalesi: Olimpiyat meşalesi, açılış töreninde yakılır ve oyunlar sona erene kadar söndürülmez. Meşale Yunanistan’ın Olimpos Dağı’nda güneş ışığından dev mercekler ile tutuşturulur. Olimpiyatların yapılacağı ülkeye kadar elde taşınır. Bu taşımayı, meşalenin geçtiği ülkelerin atletleri yapar ve olimpiyat alanındaki dev meşale bunun ile yakılır. Bu gelenek, 1936 yılından beri uygulanıyor.
Olimpiyat Madalyası: Tabi ki de her spor dalının ya da yarışın sonunda olması gereken ödül… Olimpiyat oyunlarında birinci olan sporculara altın, ikincilere gümüş kaplama madalyalar verilir. Üçüncü olan sporcular ise bronz madalya ile ödüllendirilir. Bu madalyaların bir yüzünde olimpiyatı düzenleyen ülke bilgileri yer alır. Diğer yüzünde ise 1928 yılından beri İtalyan sanatçı Gossoioli tarafından çizilen, elinde zafer çelengi tutan Zafer Tanrıçası Nike’nin kabartmaz yer alır. Bu madalyalar da olimpiyatların olmazsa olmazları arasındadır.
Olimpiyat oyunları denilince akla gelen ve oyunların simgesi halini almış olan olimpiyat yemini, olimpiyat meşalesi ve olimpiyat halkaları neyi temsil ederkısaca sizlerle paylaştık. Eski Yunan medeniyetinden çıkan ve uluslararası düzeye ulaşan bu geleneğin her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğü ve daha fazla da ilgi göreceği bellidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!