Olimpiyatlar Hakkında Bilgi
Dünya genelinde spor aktiviteleri denilince ilk akla gelen olimpiyatlar hakkında genel bilgi konusunda kapsamlı bir yazı hazırladık. Olimpiyat ne demek, olimpiyatlar kaç yılda bir yapılır, yazın ve kışın yapılan olimpiyatlar hakkında bilgi kısa ve doğru notlar ile yazımızın devamında…
Günümüzde olimpiyatlar, farklı ülkelerden gelen sporcuların birbirleri ile yarışması şeklinde yapılan spor aktivitelerine verilen addır. Tarihi 2700 yıl öncesine dayanan olimpiyat oyunlarının ilk olarak Eski Yunan’da düzenli yapıldığı biliniyor. O dönemlerde Tanrı Zeus’u yapılan bir çeşit ibadet, dini tören niteliğinde olan oyunlar, günümüze gelene kadar değişiklik göstermiştir. Rivayete göre ilk olarak Yunanistan’ın Olympia yöresinde yapılmaya başlanan bu spor aktivitelerinin resmi kaydı ise MÖ 776 yılından itibaren tutulmaya başlanmıştır. Düzenli olarak 4 yılda bir yapılan olimpiyatlara olan ilgi, Eski Yunan Medeniyeti’nin gerileme döneminde azalsa da 1896 yılından itibaren ara vermeden oyunlara devam ediliyor.
İlk zamanlarında bir çeşit Tanrıya ibadet biçimi olan bu sporlar, zaman içinde ülke huzuru, dayanışması, kardeşliği adına yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise çok sayıda ülkenin katılımı ile dünya genelinde barışı hedefleyen bir organizasyon halini almıştır. Eski Yunan döneminde yapılan klasik olimpiyatlarda sadece erkeklere yer vardı. Öyle ki kadınlar sahaya seyirci olarak bile alınmıyordu. Günümüzde ise hem izleyici, hem de katılımcı olarak bayanlara izin veriliyor. Ayrıca o dönemlerde Yunanistan’da günlük işlerin yürütülmesinde büyük öneme sahip olan kölelere de yarışmalara katılmaları için izin verilmiyordu. MÖ 146 yılından itibaren ise bu kural değiştirillmiş ve köleler de artık olimpiyat oyunlarına katılmaya başlamıştır.
Zaman içinde çok sayıda spor dalına yer verilen olimpiyatlarda yaşanan bazı sıkıntıların ortaya çıkması, o dönemin Bizans İmparatoru Justinian tarafından hoş karşılanmamıştır. Ve bunun sonucunda 12 asır sonra olimpiyat oyunlarının yapılması yasaklandı. Olimpiyatların yapıldığı yerleşim yerlerinin zaman içinde doğal afetler nedeni ile yok olması, yakın tarihte olimpiyatlar hakkında bilgi olmamasına neden olmuştur. Uzun süre efsane olarak anlatılan olimpiyat oyunları, Osmanlılardan alınan bir ferman ile başlatılan kazı çalışmaları ile efsane olmaktan çıkmıştır. 1806-1881 yılları arasında yapılan kazılarda elde edilen kalıntılar ışığında olimpiyatlar hakkında detaylara ulaşılmıştır. Kazılarda yer alan Alman ve İngilizler her ne kadar olimpiyatların yeniden başlaması için çalışmalarda bulunmuş olsa da asıl modern olimpiyatların kurucusu olarak Fransız Baron de Coubertin, tarihe geçti.
Modern olimpiyatlar hakkında bilgiverecek olursak, ilk olarak 1986 yılında Atina’da yapılmıştır. Öncesinde özel bir kongre kurulan modern olimpiyatların genel kuralları da bu kongrede belirlenmiştir. Bu kurallara göre; olimpiyatlar her dört yılda bir, sadece büyüklerin katılımıyla ve her yıl başka bir ülkede yapılacak şekilde düzenlenecektir. Oyunlarda amatörlük kurallarının kesin bir şekilde uygulanması da önemli maddeler arasında yer almıştır.
1986 yılından itibaren kesintisiz olarak devam eden olimpiyat oyunları, ekonomik kriz, politika sorunları ya da savaşlardan olumsuz şekilde etkilenmiştir. Ancak yine de her 4 yılda bir farklı ülkelerde yapılarak devam etmiştir. 1986 Atina olimpiyatlarından sonra; 1900-Paris, 1904-St. Louis, 1908-Londra, 1912-Stokholm, 1916-Berlin, 1920-Antwerp, 1924-Paris, 1928-Amsterdam, 1932-Los Angeles, 1936-Berlin, 1940-Helsinki, 1944-Londra, 1948-Londra, 1952-Helsinki, 1956-Melbourne, 1960-Roma, 1964-Tokyo, 1968-Meksiko, 1972-Münih, 1976-Montreal, 1980-Moskova, 1984-Los Angeles, 1988-Seul, 1992-Barcelona, 1996-Atlanta, 2000-Sidney, 2004-Atina, 2008-Pekin, 2012-Londra, 2016-Rio de Janeiro şeklinde devam etmiştir.
Olimpiyatlar hakkında kısa bilgi ve notlar ile merak edilen soruların cevaplarını verdik. Son yıllarda dopingli ilaç kullanımı skandalları ile daha fazla gündeme gelen modern olimpiyat oyunlarının temeli ve zaman içinde ilerleyişi bu şekildedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!