
Orman yangınlarından korunma yolları
Yaz aylarında sayıları artan orman yangınlarından korunmak için neler yapabiliriz? Orman yangınlarını önlemenin yolları nelerdir?
Ormanı sadece ağaçlar topluluğu olarak görmek çok yanlıştır. Orman, ağaç ve hayvani canlılar topluluğunun oluşturduğu bir floradır. Ormanın içinde çeşitli büyüklük ve türde ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar ve çeşitli hayvanlar, böcekler yaşar.
Orman, bütün bu canlıların uzun yıllar etkileşimiyle oluşur ve biyolojik bir dengeye sahiptir.
Ormanlar, insanlar ve tüm doğa için nefes kaynağıdır.
Orman yangınlarını etkileyen faktörleri yanıcı maddeler, meteorolojik hava koşulları, topografik yapı olarak sıralayabiliriz. Bunların dışında insanlar da bazen bilerek bazen de bilmeden orman yangınına neden olmaktadır.
Terör nedeniyle, yerleşim yeri, otlak kazanmak amacıyla, kanunsuz işleri kapatmak için, yabani hayvanları uzaklaştırmak amacıyla orman yangınları insan eliyle ne yazık ki bilinçli olarak çıkarılabilmektedir.
Orman yangınları sonrası canlıların yaşam alanları yok olur. Biyolojik çeşitlilik azalır, ekolojik denge bozulur. Ormandan yoksunlaşan toprak, erozyon ve sele açık hale gelir. Rekreasyon alanları yok olur.
Hava kirliliği artar. Ormandan yoksun bir ülkede turizm faaliyetleri de olumsuz etkilenir.
Peki, orman yangınlarından korunma yolları nelerdir?
- Orman içinde piknik yaparken, gösterilen alanları kullanmalıyız. Söndürülmemiş mangal ateşinin orman yangınlarına neden olabileceğini unutmamalıyız. Mangal külleri su ile soğutulduktan sonra dökülmelidir.
- Cam şişe ya da kırık camlar, özellikle yazın sıcak havalarda mercek görevi görerek yangına neden olabilir.
- Sigara izmaritlerini sönmeden kesinlikle atmamalıyız.
- Ormanlık alanlarda ya da yakınlarında yerleşim yeri kurmamalıyız.
- Ormanlık alanlarda itfaiye ve iş makinelerinin girmesine olanak tanımak amacıyla yollar açılmalıdır.
- Hasat sonrasında tarlalarda kalan anız, atık ve çöpler yakılmamalıdır. Orman içinde ya da kenarında çöp yakmamalıyız.
- Ormanlık arazide küçük de olsa bir yangın görüldüğünde hemen “177 orman yangın ihbat hattını” aramalıyız.
- Arı kovanlarının tütsülenmesinde kullanılan ateş ormana atılmamalı, su ısıtmak veya yemek pişirmek için ormanda ateş yakılmamalıdır.
- Tepelik yerlere selvi benzeri uzun ağaçlar dikmemeliyiz. Bu ağaçlara yıldırım düşmesi sonrası çıkan yangın ormanlık arazilere sıçrama riski taşır.
- Ateşli silah tatbikatları sırasında ya da havai fişekler nedeniyle orman yangını çıktığını unutmamalıyız.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!