
Osmanlıca zorunlu ders oluyor!
Osmanlı Türkçesi zorunlu ders olarak liselerde okutulmaya başlanacak. Eğitimde başka hangi değişiklikler yapıldı?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen ‘19. Milli Eğitim Şurası’ 3. gün çalışmalarında, Osmanlı Türkçesi’nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğu ile kabul edildi.
Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, öğretmen niteliğinin arttırılması, eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması ve okul güvenliği gibi konu başlıkları ele alındı.
Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, öğleden sonraki oturumunda ise lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı.
Öğrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çeşit olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birleştirilerek, “Türk dili ve edebiyatı” dersi olarak verilmesi; gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle sağlık bilgisi dersi ile trafik ve ilk yardım derslerinin içeriklerin sadeleştirilerek ilgili derslere dağıtılması; bütün ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saatinin azaltılması önerileri benimsendi.
Osmanlı Türkçesi’nin lise öğrencilerine zorunlu ders olarak verilmesini kimi katılımcılar olumlu karşılarken kimi katılımcılar merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini vurguladı.
Şura’da konuşulan diğer başlıklar ise şöyle;
Okul güvenliği kapsamında öğretmenlerin öğrencilerin bilgilerini emniyetten istemesi önerisi, itirazlara rağmen kabul edildi.
Ortaokulda hafızlık eğitimi yapacak öğrencilere 1 yıl olarak tanınan ara verme süresinin 2 yıla çıkarılması ve hak kaybının önlenmesi için dışarıdan sınavlara girmesi kabul edildi.
Sendikal faaliyetlerin okul ve ders saatleri dışında yapılması kararlaştırıldı.
Taşımalı sistem uygulanan okullarda dersi erken biten ilkokul öğrencilerinin boş beklediği zamanlarda, bu sürenin etüt olarak değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
Eğitim Sen’in okullarda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersinin zorunlu olması önerisi reddedildi. Ünite olarak okutulması benimsendi.
Açık ortaokul açılması önerisi reddedildi. Mesleki ve teknik ortaokullarının açılması önerisi komisyon aşamasında reddedildi.
Okul öncesi eğitimin zorunlu olması ve yeniden tam gün yapılması önerisi komisyonda kabul edildi.
Osmanlı Türkçesi nedir?
Pratikte kısaca Osmanlıca diye de adlandırılan Osmanlı Türkçesi, 15. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı devletinin sınırları içinde kullanılan yazı dilidir.
Bu dönemin en belirgin özelliği; Arapça, Farsça gibi yabancı dillerden oldukça fazla kelimenin Türkçeye girmiş olmasıdır. Klasik bir edebiyat oluşturma ve sanat yapma anlayışıyla Türk yazı dili adeta Arapça, Farsça ve Türkçe kelimelerden oluşan üçüz bir dil haline getirilmiştir. Konuşma diliyle yazı dili arasındaki farklar her geçen gün artarken bir tarafta konuşulan fakat yazılmayan bir dil; diğer tarafta yazılan fakat konuşulmayan bir dil ortaya çıkmıştır.
Halka, halkın diliyle seslenen halk şairlerinin yalın Türkçesi yanında sanat yapma endişesiyle sadece belli bir zümrenin anlayabildiği, halkın anlamadığı, konuşmadığı unsurlar divan şairleri aracılığıyla dile girmiştir. Bu durum 17. yüzyılda doruğa çıkmıştır.
Dilde ortaya çıkan bu ikilikten kaynaklanan anlaşılmazlık sorunu, 17. yüzyılda mahallileşme hareketiyle yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bu çözülme 18. yüzyıl boyunca ve Tanzimat’a kadar devam ettiyse de Türkçe, yabancı kelimelerle yüklü ağır bir dil olarak varlığını Batı Türkçesinin üçüncü dönemini oluşturan Türkiye Türkçesine kadar sürdürdü.
Osmanlıca, bağımsız bir dil olmadığı için aslında Osmanlıca Türkçenin bir dönemine verilen isimdir. Bu dönemi diğerlerinden ayıran özellik ise Osmanlı Devletinin bu dönemde Arap ve Fars kültürü ile sıkı bir etkileşim halinde olması neticesinde bu dillerden Türkçeye çok fazla sözcük geçmiş olmasıdır.
Osmanlıca, bugün konuştuğumuz Türkçenin Arap alfabesi ile yazılmış halidir. Azerice demek nasıl yanlışsa, (Çünkü Azeri diye bir ırk yoktur. Onlar Azeri Türküdür. Konuştukları dil de Azerice değil Azeri Türkçesidir.)aynı şekilde Osmanlıca demek çok doğru bir kullanım değildir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!