
Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan!
“Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan” geçmişin giysi arşivinden en güzel ayakkabı, terlik, bot, nalın örneklerini günümüze taşıyor!..
Eskiden tek tek kunduracıların ellerinde doğal malzemeler kullanılarak yapılan ayakkabılar günümüzde ise neredeyse el değmeden fabrikalarda büyük adetler halinde çok kısa bir sürede imal edilebiliyor. Eskiden ayakkabı sahibinin birebir ayak ölçüsü alınarak yapılan tam anlamıyla bir sanat eseri olan pabuçlar dönemin de adeta bir izdüşümü oluyor.
Sadberk Hanım Müzesi, Sadberk Koç’un özel ilgisiyle temelini oluşturduğu 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarına tarihlendirilen zengin Osmanlı kadın kıyafetleri koleksiyonunu bünyesinde bulundurmakta ve bu koleksiyona bağlı olarak gelişen, mütevazi ancak döneminin çeşitliliğini sunan bir ayakkabı koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. 2014 yılının tematik sergisi olarak hazırlanan “Pabuç, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan” sergisi ile müzede yer alan koleksiyonun toplu olarak tanıtılması amaçlanıyor.
Koleksiyon, çoğunlukla Osmanlı’nın son döneminde üretilmiş ayakkabıları ve terlikleri içermekle birlikte az sayıda Orta Asya, İran, Kuzey Afrika, Hint ve Avrupa örneğiyle, Cumhuriyetin ilk yıllarında üretilmiş ayakkabıları da kapsıyor. Sergide geleneksel anlayışın yanı sıra batı modasının da etkili olduğu çizme, bot, ayakkabı, terlik, nalın gibi çok çeşitli ayakkabılardan seçilmiş 127 örnek yer alıyor. Deriden ya da kumaştan yapılmış ayakkabıların çoğu sırma ve gümüş tel ile, bunun yanı sıra ipek iplik, pul, boncuk ve başka süsleme malzemeleri kullanılarak işlenmiştir.
Osmanlı günlük yaşamında yaygın olarak kullanılan, ahşaptan oyularak yapılmış sedef, fildişi ve gümüş gibi malzemelerle süslenmiş nalınlar ise sergide ilgi çekici bir grup olarak konumlanıyor. Ayrıca sergide yer alan etiketli ayakkabı örnekleri, sergiyi ziyaret edenlere Osmanlı’nın son dönem ayakkabı üreticileri ve satıcıları hakkında da fikir verecek.Müze hakkında
Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi 14 Ekim 1980 tarihinde Sarıyer-Büyükdere’de Azaryan Yalısı olarak adlandırılan yapıda, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına, O’nun kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açılmış, Türkiye’nin ilk özel müzesidir.
Müzede M.Ö. 6. bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların maddi kültür kalıntılarını yansıtan arkeolojik eserler Sevgi Gönül Binası’nda, Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri Azaryan Yalısı’nda sergilenmektedir.
Müze sergileme düzeni bakımından çağdaş bir müze uygulamasına örnek olarak değerlendirildiği için 1988 “Europa Nostra” Ödülü’ne layık görülmüştür.
Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi
Büyükdere Piyasa Cad. No: 27- 29
Sarıyer – İstanbul
Telefon: 02122423813-14
Tarih: 27 Kasım 2014 – 31 Mayıs 2015
Ziyaret Saatleri: 10.00-17.00
Kapalı Gün: Çarşamba – 1 Ocak – Dini Bayramların Birinci Günleri
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!