
Parmak çıtlatmak neden olur, zararlı mıdır?
Siz de parmaklarınızı çıtlatıyor musunuz? Peki parmak nasıl çıtlar ve bu hareketin zararları nelerdir?
En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz de parmaklarımızdır. İki kemiğin birleştiği yerlerde eklemler, eklem bağlarının içerisinde de harekete yardımcı olan bağlantı kapsülleri yer alır. Bu kapsülün içerisinde kemiklerin hareketini kolaylaştıran oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazlarının erimiş versiyonlarının birleşmesiyle oluşan sıvı halde bir yağ dokusu bulunur.
Çıtlatma eylemi esnasında eklem bağlarına bir baskı uygulanır ve bu baskı kapsüllere etki eder. Basıncın etkisiyle kapsüllerin içeriğinde yer alan sıvı basıncında değişiklik meydana gelir ve gaz kabarcıkları serbest kalır. Yani patlar. Patlama esnasında da alışkın olduğumuz çıt sesleri meydana gelir.
Ayrıca bağ, tendon ve eklem hareketleri esnasında da hava kabarcıkları patlayabilir, yürürken bir anda ayak bileğinizin ya da diz kapağınızın çıtlamasının nedeni bu durumla yakından alakalıdır. Uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra aktif olan eklemlerde de çıtlama meydana gelir. Kapsüllerin içerisindeki gazlar patlayıp da çıt sesi çıkardıktan sonra kapsülün içerisini terk eder. Kapsülün içerisindeki harekete yardımcı olan sıvı tekrar eski haline döner.
Parmak çıtlatmak zararlı mıdır?
Bizlere verdiği gevşeme hissi ile zararını çok fazla düşünmeyiz. Büyüklerimizden hep parmak çıtlatmanın eklemlere zarar verdiğini, kireçlenmeye yol açtığını duymuşuzdur fakat yapılan araştırmalarda parmak çıtlatmanın kireçlenmeye sebep olmadığı belirlenmiştir. Ancak parmak çıtlatan kişilerin kavrama güçlerinin, çıtlatmayan kişilere göre çok daha yetersiz olduğu da tespit edilmiştir. Yine parmak çıtlatmanın zararları üzerine yapılan araştırmalarda eklem gevşekliğine neden olabileceği tanısı henüz kesinleşmemektedir. Ancak çıtlama sonrasında eklemlerinizde şiddetli ağrı ya da şişlik meydana geliyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!