
Patlamış mısır nasıl patlar?
Patlamış mısır nasıl patlar, hiç merak ettiniz mi? İnsanlık tarihinin en eski besinlerinden olan mısır nasıl patlar, haberimizde…
Buğdaygiller ailesinden gelen mısırın vatanının Orta ve Güney Amerika’da olduğu tahmin ediliyor. Meksika’da bir mağarada 5000 yıllık mısır ve mısır koçanları bulunmuştur. Birçok alanda kullanılan mısır bitkisi, yağ bakımından da oldukça zengindir. Bileşiminde bol miktarda karbonhidrat bulunur. Bu özelliğinden dolayı enerji verici bir besindir. İçeriğinde su, mineral, protein, yağ gibi temel besinleri de bulundurur.
İnsanlık tarihinde bilinen en eski besinlerden biri mısırdır. Patlamış mısırın ise 5 bin yıllık bir geçmişi vardır. Amerika kıtasında yerliler tarafından keşfedilen mısır, besin maddesi olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, içi daha sulu olan diğer tür mısırlar da keşfedilmiştir. İçi sulu olan mısırlar, patlayabilir haldedir ve yerliler tarafından çokça tüketilmiştir
Mısır, bilinen en eski besinlerden olsa da, mısıra olan ilgi 1500’lü yılların başında başlamıştır. Bu yıllarda Güney Amerika kıtasında katliamlara sebep olan Hernanda Cortes, Aztekler tarafından, özellikle de dini ayinlerde ipe dizilen patlamış mısırların yendiğini görmüştür. Cortes, yerlilerin, mısırları yemeden önce bir çeşit şişe geçirerek, mısırları toprak altında veya ateşte patlatarak yediklerini fark etmiştir.
Keşiflerin ardından Amerika’dan Avrupa’ya getirilmiş olan ürünler arasında en çok patlamış mısır ve tütün ilgi görmüştür. Mısır, hem patlatılarak yenmesi hem de sağlığa olan olumlu etkileri sebebiyle daha çok dikkat çekmiştir. Ancak her mısır tanesi patlamaz. Aynı tarihlerde bu ayrım da fark edilmiştir.
Mısır tanelerine dikkatli bakıldığında, tanenin etrafında su geçirmeyen ve oldukça kalın bir kabuğun bulunduğu görünür. Bu kabuğun altında iki tabaka daha yer alır. İç kısımlarda bulunan molekül sıralanma biçimi ise, normal mısır tanelerinden çok daha düzenlidir. Bu nedenle ısı aldığında, normal mısır tanelerine oranla, içeriye iki katı kadar daha fazla ısı yayılır.
Dışta bulunan kalın kabuk ısıtıldığında, tanenin iç kısmı da çok hızlı biçimde ısınır. Tane içinde yer alan su da, basınçlı su buharı halini alır. Isınma devam ettikçe, basınç da artar. Artan basınçla birlikte kabul yırtılır ve mısır patlar. Patlamış mısır, ilk haline göre yaklaşık 30 kat daha büyüktür. Bunun nedeni ise, patlama ile birlikte, tanenin iç kısmında yer alan yumuşak kısmın dışarı çıkmasıdır. Patlamış mısırın yenen bölümü de burasıdır. Buradaki beyazlığın nedeni, içeriğinde bulunan nişasta ve protein gibi besin maddelerinin de dışarı çıkmasıdır.
Mısırın patlaması için, ideal özelliklere sahip olması gerekir. Öncelikle mısır tanesinin içindeki su oranı önemlidir. İçinde en az yüzde 14 değerinde su bulunan mısır taneleri idealdir. Daha az su yüzdesine sahip mısırlar da patlayabilir, ancak bunlardan istenen sonuç alınmayabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!