Perspektif Çizim Nedir? Nasıl Kullanılır? Resme Ne Katar?
Perspektif çizim iki boyutlu olan bir alana üç boyutlu bir görsel etki kazandırmak adına mekanın ve nesnenin bazı teknikler kullanılarak kağıda aktarılmasıdır. Bu tanımlama perspektif nedir sorusunun doğru açıklaması olmaktadır.
- Perspektif Çizim Nedir? Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi iki boyutlu olan bir alana üç boyutlu bir görsel etki kazandırmak adına mekanın ve nesnenin bazı teknikler kullanılarak kağıda aktarılmasıdır. Nesneler uzaklaştıkça görünümler ve aynı zamanda mekanın şekli değişebilmektedir. Perspektif çizim ile değişen görünümler üç boyutlu hale getirilebilmektedir. Başta mimari alanlar olmak üzere endüstri planayıcılar, mühendisler ve teknik ressamlar tarafından fazlasıyla kullanılmaktadır.
- Nasıl Uygulanır? Başlangıçta proje perspektif olarak hazırlanmaktadır. Proje başlamadan önce şekil üzerinde belirli çalışmalar yapılmaktadır. Bu sayede perspektif çizim alt yapısı hazırlanmaktadır. Bir kağıt üzerine çizilen yatay çizgi olarak tanımlanabilir. Perspektif çizimlerde ortamın tamamı aynı kare içerisinde gösterilir. Perspektif çizimin ana teması bu şekildedir.
- Resme Ne Katar? Perspektif çizim resme bütünlük ve genişlik katar. Üç boyut özelliği ile mekanın ve aynı zamanda nesnelerin tamamını tek bir kare içerisinde görülmesini sağlar. Bu şekilde özellikle mimarlık ve mühendislik çalışmalarından fazlasıyla tercih edilmektedir.
Perspektif Manzara
Özellikle manzara çekimlerinde perspektif çizim tekniklerinden esinlenerek üç boyutlu resim çalışmaları yapılabilmektedir. Bu tür çalışmalarda perspektif çizimler resme bütünlük ve zenginlik katmaktadır. Perspektif manzara çalışmalarında doğanın tüm güzellikleri bir bütün olarak resme dökülmektedir.
Perspektif Oda Çizimleri
Perspektif oda çizimleri daha çok mimarların çalışma alanıdır. Günümüz mimari teknolojisinde bu yöntem çok fazla kullanılmaktadır. Perspektif yöntemi ile oda çizimleri yapılmakta ve bu sayede bütünlük olgusu içerisinde mekan kağıda dökülmektedir. Yatay çizim olarak odanın tamamı tek bir karede toplanmaktadır. Yapılan çizime göre gerekli olan tüm çalışmalar yapılmaktadır.
Akademik Perspektif
Akademik perspektif ise daha çok eğitim kurumlarında kullanılmaktadır. Eğitmenlerin perspektif üzerine yaptıkları çalışmalardır. Öğrencilere yönelik perspektif eğitimlerinin tamamına akademik perspektif adı verilmektedir. Bu bağlamda kolay perspektif çizim örnekleri mahalle ve diğer alanlarda karşımıza çıkabilmektedir. Verilen eğitimlerin tamamında kapsamlı çalışmalar söz konusudur.
Tek Kaçışlı Perspeftik
Bir alan içerisinde herhangi bir kutu çizmek için birbirine yaklaşan ve bir noktada birleşen iki doğru çizilmelidir. Demiryolu ve karayolu perspektif için iyi bir örnektir. Yüzey çizimleri ufuk hattındaki kesişme noktasıan göre şekillendirilir. Demiryolu ya da karayolunu gözünüzde canlandırarak tek kaçışlı perspektifi düşünebilirsiniz. Düz ve dikey giden iki çizginin tek bir noktada birleşmesi ile oluşur.
Perspektif Örnekleri
Perspektif örneklerini çok sayıda alternatif sunabiliriz. Bu alanda kullanılan tekniklere göre çeşitlilik ön plana çıkmaktadır. Perspektif örneklerinde tek kaçışlı, çift kaçışlı, üç kaçışlı çizimler popüler olarak mimari ve mühendislik çalışmalarında kullanılmaktadır. Bina, iç dekor, proje, yol, endüstriyel çalışmalar ve benzer alanlarda bu çizimler çok sık tercih edilmektedir. Açısal perspektif olarak tanımlanan çift kaçışlı perspektif kullanılmaktadır. Kesişme noktasının tam tersi yönünde çizim yapılmalıdır. Üç kaçışlı perspektifte ise çizim yatay doğrultuda yapılır. İki kesişme noktasına ek olarak dikey doğrultuda üçüncü bir kesişme noktası ilave edilmektedir.
Kullanma alanı diğer perspektif türlerine oranla daha kısıtlıdır. Günümüzde bu tür çizimler yerien modeller tercih edilmektedir. Genel anlamda perspektif çizerken ufuk çizgisi belirtilmeli, çizgi üzerinde bulunan esas nokta işaretlenmeli, çizgilerin ufuk noktasına göre konumu belirlenmeli, ilk önce büyük yüzeylerin, daha sonra da küçük yüzeylerin çizimi yapılmalıdır. Bu detaylara dikkat ederek perspektif çizim tamamlanmalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!