
Pisa Kulesi neden eğik?
İtalya’ya seyahat edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Pisa Kulesi’dir. Peki, Pisa Kulesi neden eğiktir? İşte hikayesi…
Pisa Kulesi, kuzey İtalya’daki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli’de yani “Mucizeler Meydanı”nda yer alır. Aslında şehir katedralinin çan kulesi olarak yapılmıştır. Bu nedenle kulede 7 adet çan bulunur. Çanların bulunduğu tepeye 294 basamakla çıkılır. Kule sekiz katlıdır ve yüksekliği 60 metreye yakındır. Tam tepe noktasında, kule yaklaşık olarak 5 metre yana yatıktır.
Kule, Cenova ve Venedik’e rakip olarak Pisa’nın gücünün ve zenginliğinin sembolü olarak inşa edilmiştir.
Kulenin inşasına 1173 yılında başlanmıştır. İlk iki katta eğiklik sorunu yaşanmamıştır. Ancak kulenin üçüncü katının inşasına gelindiğinde kule eğilmeye başlamıştır. Kulenin eğikliği mimarı tarafından fark edildiyse de hiçbir çözüm işe yaramamıştır. Kulenin eğilmesindeki temel sebebin, kulenin inşa edildiği arazinin elverişsizliği olduğu düşünülür.
Kulenin eğikliğine çözüm aranırken, Floransa ile Pisa şehir devletleri savaşa tutuşur. Savaşlar nedeniyle kule inşaatı neredeyse bir yüzyıl askıya alınır.
Nihayet tarihler 1272’yi gösterdiğinde kulenin inşaatına tekrar başlanır. Ancak kule eğilmeye devam etmektedir.
1284 yılına gelindiğinde, kule inşaatı savaşlar nedeniyle yeniden durur.
En sonunda 1370 tarihinde Pisa Kulesi’nin inşaatı tamamlanır. Tamamlandığında kulenin yüksekliği 60 metredir.
Kule inşa edildiğinden bu güne kadar eğikliği konusunda pek çok araştırma yapılmıştır. Farklı fikirler ortaya atılmakla birlikte ortak kanı zeminin kule inşaatına uygun olmayışıdır. Yuvarlak bir temel üzerine inşa edilen kule, ince kum, deniz kabukları ve kil üzerine yapılmıştır. Yıllar geçtikçe bina batmak yerine eğilmeye başlamıştır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar da eğikliğin kule inşa edildikten sonra ortaya çıktığını göstermektedir. Kulenin inşa edildiği yerdeki toprak katmanları incelendiğinde, yer altı sularının killi toprağı alıp götürdüğü sonucu ortaya çıkmıştır.
Kulenin eğilmesinde zemin etkili olsa da kule devrilmemektedir. Eğiklik her yıl milimetrenin onda yedisi kadar sürmektedir. Bu da kulenin 100 yılda 0,7 santimetre eğildiğini göstermektedir.
Galileo Galilei ve Pisa
İtalya’nın Pisa şehri aynı zamanda ünlü İtalyan bilim adamı Galileo Galilei’nin de doğum yeridir. 1564 yılında Pisa’da doğan Galilei, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini ispatlamak için Pisa Kulesi’nden ağırlık düşürmüştür.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!