
Prenslere bornoz üreten kent: Denizli
Ertuğrul Gazi’nin içliği, Barbaros’un şalı, Padişah Genç Osman’ın gömleğinin dokunduğu, Prens George’un bornozunun üretildiği Denizli’yi tanıyalım.
Geçmişi yüzyıllara dayanan dokuma ve tekstil üretimiyle tanınan Denizli, ünlü kişilerin tercih ettiği bornoz ve havlusuyla adından sıkça söz ettiriyor. Giydiği Türk malı bornozu instagramdan takipçileriyle paylaşan dünyaca ünlü pop starı Lady Gaga’dan sonra İngiltere Kraliyet ailesinin en küçük üyelerinden Prens George’un da Denizli’de imal edilmiş bornozları giydiği biliniyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın İngiltere ziyareti sırasında onunla tanışan küçük Prens George, üzerindeki beyaz bornozla da ilgi odağı olmuştu. Daha sonra yapılan haberlerde, bu bornozun Denizli’de üretim yapan bir firmaya ait olduğu ortaya çıkmıştı.
Pop starlardan aristokratlara, dünyanın her yerinde talep gören bu havlu ve bornozların neden bu kadar meşhur olduğunu anlamak için Denizli’yi tanıyalım.
Denizli’nin zengin tarihi
Türkiye’nin, tarihi en zengin illerinden Denizli özellikle dokuma ürünleri, yöreye özgü buldan bezi ve tekstil ürünleriyle tanınmıştır. Ege bölgesinin güneydoğusunda yer alan bu kent, Ege ve Akdeniz bölgelerinin arasında bir geçit konumundadır. Günümüzde nüfusu 1 milyona yaklaşan Denizli, coğrafi yerleşimi nedeniyle de tarih boyunca önemli bir yerleşim bölgesi olmuştur.
Türkiye’nin en kalkınmış kentlerinden biri olan Denizli, milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan bir turizm bölgesi olmasının yanında aynı zamanda bir öğrenci kentidir. Tarihi Milattan önce 250’ye kadar uzanan kent 18 yüzyıl başında büyük bir deprem nedeniyle zarar görmüş, yeniden kurulmuştur.
Günümüzde Türkiye’nin en kalkınmış kentleri arasında yer alan Denizli’de üretilen havlu, bornoz ve ev tekstili mamülleri yurtdışında önemli bir prestije sahiptir. Aynı zamanda horozuyla da meşhur olan kente bağlı olan Pamukkale, Unesco’nun dünya kültür mirası listesinde yer alan çok önemli bir turizm merkezidir.
Denizli, Türkler tarafından ele geçirildikten sonra kent Ladik adıyla anılmaya başlanmıştır.
Geçim kaynağı dokuma
Tarihteki en ünlü gezginlerden Evliya Çelebi, yaklaşık 300 yıl önce Denizli’ye de gitmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesine göre Evliya Çelebi kentle ilgili şunları yazmıştır: “Şehrin çevresinde pek çok akarsular ve göller bulunduğu için bu isim verilmiştir. Yoksa denizden 4 merhale uzaktadır. Kalesi düz yerde dörtgen seklindedir. Hendeği yoktur. Çevresi 470 adımdır, 4 kapısı vardır. Kuzeyinde boyacılar, doğusunda semerciler, güneyinde Yeni Camii, batısında bağlar kapısı bulunur. Kalede 50 kadar silahlı bekçi vardır ki dükkânları bekler. Asıl şehir kalenin dışında 44 mahalle ve 3600 evlidir. Büyüklü küçüklü 57 camii ve mahalle mescidi, 7 çocuk mektebi, 6 hamamı, 17 tekkesi vardır. Herkes bağlarda oturduğundan ehil ve ayalleri birbirinden kaçmaz. Birbirleriyle akraba gibi olmuştur. Halkı beyaz ve mavi feraceler giyer. Pamuğu, pamuk ipliği, beyaz ince sade bezli olup, Anadolu’ya sevk edilir. Halkın kazancı “Beyaz Denizli Bezi” dir.”
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde belirtildiği gibi Denizli’nin en önemli geçim kaynaklarından beri yüzyıllardır dokumacılık ve tekstil olmuştur.
Buldan bezi
Osmanlı döneminde de Denizli Buldan’da dokunan “buldan bezi” pamuklu ve dayanıklı bir kumaş türüdür. Ertuğrul Gazi’nin içliği, Barbaros’un şalı, Padişah Genç Osman’ın gömleğinin Buldan’da dokunduğu bilinmektedir.
Geçmişte sadece el tezgahlarında dokunan buldan bezi, günümüzde hala çok yaygın olan atölyelerde motorlu tezgahlarda da dokunmaktadır.
Tarihten gelen ustalık ve beceriyi günümüze kadar taşıyan Denizli dokuma ve tekstil imalatçıları, günümüzde küresel ticaret koşulları içinde de başarılarını sürdürmekte ve neredeyse dünyanın her yerine ihracat yapmaktadır. Özellikle ünlü moda ve tekstil markaları için Denizli’de üretilen bornoz ve havlular büyük ilgi görmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!