
Protein nedir? Protein kaynağı besinler…
Çocukların yeterli protein alması sağlıklı gelişimleri için önem taşırken, yetişkinlerde ise hücrelerin onarımı için proteine ihtiyaç duyulur.
Proteinler, virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda var olan ve yaşamsal rolleri nedeniyle hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir.İçinde amino asit bulunan ve vücudumuzdaki tüm hücrelerin düzgün işlemesi için gerekli olan büyük moleküllerdir.
Çocukluk döneminde yeterli miktarda protein alımı, sağlıklı gelişim için önem taşır. Yetişkinlerde ise hücrelerin onarımı için proteine ihtiyaç duyulur.
Proteinler sadece besin olarak kullanılmazlar. Vücutta düzenleyici ve yapısal özellikler taşırlar. Proteinler, hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, Oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuştur.
Kandan beyne kemikten saça kadar tüm vücutta bulunan proteinler, dokuların onarımında ve yenilenmesinde de kullanılır.
DNA üzerinde her protein sentezinden sorumlu bir gen bulunur. Protein, DNA ile şifrelenen tek moleküldür.
Proteinler, gerekli hallerde kullanılmak üzere vücutta enerji kaynağı olarak bekletilir. 3. derece enerji kaynağıdırlar, vücuda enerji sağlamak için kullanılırsa zayıflama ve denge bozukluğu görülür.
Kaslarımızın ana maddesini proteinler oluşturur. Kansızlığı önler, vücut direncini artırır.
Saçın, tırnakların sağlığı için protein vazgeçilmezdir.
Protein vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. En çok et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunsa da baklagiller ve kuruyemişler de protein varlığı açısından zengindir.
Protein kaynağı besinler
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bir insan günlük kilo başına 0,45 gram protein almalıdır. 65 kilogram ağırlığındaki birinin alması gereken protein miktarı 29 gramdır.
Peynir :
En yüksek proteine sahip peynir türü parmesandır. 100 gramında yaklaşık 41 gram protein bulunur.
Yumurta en sağlıklı ve kolay ulaşılabilen protein kaynaklarından biridir. Bir yumurtada ortalama protein miktarı ortalama 13 gramdır. Protein içeriğinin büyük kısmı beyazındadır.
Dana eti :
Dana eti, iyi bir protein kaynağıdır. Yetiştiği yerin şartlarına ve beslenmesine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 100 gram dana etinde bulunan protein miktarı 36 gramdır.
Somon ve ton balığı :
Balık, yalnızca protein açısından değil, fosfor ve omega yağ asitleri açısından da zengindir. Somon ve ton balığının 100 gramında yaklaşık 30 gram protein bulunmaktadır.
Beyaz et:
Tavuk ve hindi eti, yüksek oranda protein içerirler. 100 gramında 30 gram protein vardır.
Proteince zengin bir bakliyattır. En yüksek protein içeriği soya fasulyesindedir. Baklanın 100 gramında 15,5 gram protein bulunur.
Kabak ve karpuz çekirdeği :
Kabak ve karpuz çekirdeği şaşırtıcı biçimde yüksek protein içerir. Kavrulmuş ya da fırınlanmış kabak çekirdeğinin 100 gramında 33 gram, karpuz çekirdeğinin 100 gramında ise 28 gram protein vardır.
Mercimek ve diğer baklagiller:
Vejetaryan beslenmeyi seçenler için baklagiller vazgeçilmez protein kaynaklarıdır. Baklagiller içinde ise mercimeğin yeri ayrıdır. 100 gram mercimekte 26 gram protein vardır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!