
Protesto nedir? Yasal mıdır?
Hepimiz her gün bir şeyleri protesto ediyoruz!.. Annemizi, arkadaşlarımızı, öğretmenlerimizi ya da liderleri!.. Pekiyi ama protestonun ne olduğunu, yasal olup olmadığını biliyor muyuz?
Bir uygulama, davranış ya da düşünceyi haksız veya yersiz bularak ona karşı çıkma, kabul etmeme hali ve eylemi olan protesto, İtalyanca’dan (Protest) aynen dilimize geçmiş bir kelimedir.
Doğru bulmadığına, beğenmediğine karşı çıkmak insanın yaratılışında vardır. İnsanlık tarihi boyunca bireyler gerek topluluk, gerekse fert olarak bir işin yapılmasını sağlamak veya yapılmasına engel olmak için protesto haklarını kullanmışlardır. Bir hareketi, işi, haksız, usulsüz kabul ederek ona karşı olduğunu belli etmeye çalışmak, kabul etmemek, kınamak ve reddetmek kanuni ve insani bir haktır.
Protesto; aktif olarak bir işi yapmak suretiyle olduğu gibi, pasif olarak bir işi yapmamak suretiyle de olabilir. Açlık grevi, fabrikayı çalıştırmamak gibi… Demokratik rejimlerde toplu yapılan protesto gösterileri, idareler ve hükümetler üzerinde etkili olmaktadır. Bundaki amaç kamuoyu önünde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin bir yoludur.
Protesto; ferdi, içtimai (toplumsal), mahalli, genel, milli fikri ve milletlerarası olabilir.
Anayasanın 34.Maddesi‘ne göre; herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.
Toplum içinde yaşamanın getirdiği sorumluluk gereği yapılan protesto da tüm toplumun yaşam ve sosyal haklarını gözetmelidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!